Konfitura z derenia: klasyczny przepis na pyszne i zdrowe konfitury

2021-08-31
miesięcznik Zdrowie
Domowa konfitura z derenia
Autor: Shutterstock Konfitura z derenia jadalnego jest nie tylko pyszna, lecz także prozdrowotna
średni
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Konfitura z derenia idealnie komponuje się np. z dziczyzną. Warto po nią sięgnąć zwłaszcza przy dolegliwościach żołądkowych, gdyż dereń przyśpiesza przemianę materii. Podajemy klasyczny przepis na konfiturę z derenia jadalnego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia
  • 2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebierz, opłucz, wydryluj (jeśli konfitura ma być dodatkiem do herbaty, pestki można zostawić).
  • Z cukru i 1/2 litra wody ugotuj syrop, wsyp do niego owoce, odstaw na 24 godziny.
  • Gotuj na dużym ogniu, gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i smaż, aż owoce będą przezroczyste.
  • Gorącą konfiturę nałóż do słoików.

Dżem z aronii.
miesięcznik Zdrowie