Dereń: kiedy zrywać owoce derenia jadalnego? Co można z nich zrobić?

Dereń: kiedy zrywać owoce derenia jadalnego? Co można z nich zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z owoców derenia wyrabia się dżemy, marmolady i cenioną nalewkę - dereniówkę

Dereń jadalny kwitnie bardzo wcześnie. Pierwsze owoce derenia pojawiają się już w lipcu, ale zbierać można je aż do października. Z zebranych plonów wyrabia się dżemy, marmolady i sławną nalewkę - dereniówkę. Sprawdź, kiedy najlepiej zrywać owoce derenia i do czego mogą być one zastosowane.

Dereń jadalny: co to za roślina?

Dereń właściwy lub dereń jadalny to krzew lub drzewo dorastające do 7 m wysokości. Roślina pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowo-Wschodniej. W Polsce jest uprawiany.

Kiedy kwitnie i kiedy można zrywać owoce derenia?

Dereń zaczyna kwitnąć już na przełomie lutego i marca, wtedy jest szczególnie cenną rośliną miododajną. Zaczyna kwitnąć, jeszcze zanim pojawią się na nim liście. Pod koniec lipca bądź na początku sierpnia dereń wydaje pierwsze owoce. Z wyglądu przypominają nieco owoce żurawiny — to niewielkie czerwone kulki. Owoce derenia można zbierać przez cztery miesiące, bo tyle czasu owocuje krzew. W smaku przypominają nieco śliwki.

Co można zrobić z derenia jadalnego?

Dereń jest rośliną ozdobną. Pięknie wygląda w marcu, kiedy kwitnie, a także wczesną jesienią, gdy owocuje. Sadzony jest jako żywopłot. Owoce derenia można jeść na surowo (po przemrożeniu). Najczęściej robi się z nich dżemy, marmolady czy też nadzienie do cukierków. Owoce derenia te mają działanie antyseptyczne i pomagają w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Znane są również nalewki z derenia – dereniówki.

Właściwości derenia

Dereń to naturalne źródło wielu składników odżywczych. Zawiera witaminy —  C, a także P i A. oraz składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan. Jest też niezłym źródłem beta-karotenu oraz składników działających antystarzeniowo i przeciwutleniająco.

Ze względu na dużą zawartość żelaza, dereń stosuje się w celu zapobiegania i leczenia anemii. Można go  również podawać przy problemach trawiennych i biegunce. Właściwości moczopędne derenia wykorzystuje się przy problemach z drogami moczowymi. Pomocny jest przy podagrze, reumatyzmie i migrenie.  Warto stosować go w czasie przeziębienia i w okresach osłabienia organizmu.

Dereń — przetwory i przepisy

Nalewka z derenia to najpopularniejszy sposób wykorzystania jego owoców. Jest smaczna, lekko kwaskowa i bardzo zdrowa. Z derenia robi się również inne przetwory: sok, dżem czy konfitury. Świetnym pomysłem jest przygotowanie owoców derenia w słonej zalewie — tak jak oliwki. Stanowi wtedy oryginalną przekąskę, składnik sałatek albo dodatek do kanapek czy mięsa. Do mięsa można zrobić również wytrawną konfiturę.

Przepisy z dereniem w roli głównej

'Fałszywe oliwki' z derenia jadalnego

Kompot z derenia na zimę

Sok z derenia jadalnego: przepis na przetwory z derenia

Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis

Herbata z derenia: właściwości

Ocena: 4