Kapusta kiszona, kapusta kwaszona: czym się różnią?

Kapusta kiszona, kapusta kwaszona: czym się różnią?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kiszenie i kwaszenie kapusty to dwa różne procesy konserwowania warzyw

Określeń: kwaszenie i kiszenie kapusty zwykle używamy zamiennie. To błąd. Kapusta kiszona od kapusty kwaszonej różni się znacząco sposobem przygotowania.

Polecamy również: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]

Kapusta kiszona to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i witamin. Kiszenie kapusty przebiega w sposób naturalny - po poszatkowaniu kapusty, dodaniu soli i przypraw przez około 2 tygodnie trwa proces fermentacji mlekowej.

Kapusta kwaszona, którą kupujemy w sklepach i marketach, nie jest poddawana fermentacji. Proces produkcyjny kwaszonej kapusty to: szatkowanie, ubijanie, zalanie octem, dodanie cukru, soli, przypraw i konserwantów.

Oba produkty różnią się też kolorem. Kapusta kwaszona ma jasną barwę, prawie taką samą jak kapusta surowa. Kapusta kiszona jest z kolei żółta, a jej kolor z czasem robi się coraz bardziej intensywny.

Odróżnić je można także po zapachu. Kapusta kwaszona ma wyraźny zapach octu, a kapusta kiszona - zapach kwasu mlekowego.

Kapusta kwaszona, powstała z zalania surówki kapuścianej octem, nie zawiera pożytecznych bakterii acidofilnych, które ma kapusta kiszona.

Ocena: 3,2