Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę

Kapusta marynowana w wodzie mineralnej: prosty przepis na kapustę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tak przygotowana kapusta to doskonała surówka bądź podstawa sałatki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kapusta kiszona i kwaszona to popularne sposoby na zakonserwowanie tego warzywa. Ale niejedyne! Polecamy przepis na kapustę marynowaną w wodzie mineralnej z warzywami, octem oraz cukrem.

Składniki

  • 1 średnia kapusta

  • 2 duże cebule

  • 2 papryki (czerwona i zielona)

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka octu

  • 2 szklanki wody mineralnej

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę posiekaj na tarce lub nożem, paprykę pokrój na cienkie pióra, cebulę w kratkę.

  • Wszystkie warzywa włóż do miski (pod warunkiem że ma przykrycie - najlepiej szczelne). Można też do garnka, ale nie może być obity.

  • Warzywa zalej pozostałymi składnikami - olejem i octem z cukrem, solą i wodą mineralną. Wszystkie warzywa powinny być zalane zalewą.

    Dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimum 12 godzin. Najlepiej zrób to dzień wcześniej.

Przepis został wyróżniony w konkursie"Warzywowo".

Ocena: 0