Jak zrobić wino z dyni? Dokonały przepis

wino z dyni i jablek
Autor: thinkstockphotos.com Wino z dyni i z jabłek 
łatwy
30 min
4

Co dobrego zrobić z dyni? Oprócz różnych przetworów proponujemy spróbować, jak smakuje wino z dyni i jabłek domowej roboty. Przepis na wino z dyni jest na tyle łatwy, że mogą je zrobić nawet osoby bez doświadczenia. Trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, bo wino z dyni dopiero po pewnym czasie zyskuje najlepsze walory smakowe. Oto sposób przygotowania wina z dyni. 

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg obranej dyni
  • 1 kg jabłek
  • 4 litry wody
  • 20 g drożdży
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, ale nie obierać.
  • Dynię i jabłka zmielić w maszynce do mięsa
  • Zmieloną dynię i jabłka zalać w gąsiorze 3 litrami wrzącej wody. Ostudzić, wycisnąć sok, dodać 20 g drożdży.
  • Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i dodać do gąsiora. Pozostawić do sfermentowania.
  • Gdy przestaną wypływać bańki gazu, a drożdże i szumowiny opadną na dno naczynia, rozlać wino do butelek tak, aby jak najmniej było nad nim powietrza. Zakorkować.
  • Gdyby wino jeszcze zmętniało, przelać ponownie. Pić po pełnym sklarowaniu.