Papryka faszerowana bakłażanem: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Papryka faszerowana bakłażanem: przepis na pyszną przekąskę
Autor: thinkstockphotos.com Papryka faszerowana bakłażanem pięknie prezentuje się na odświętnym stole. 
łatwy
60 min
4

Papryka faszerowana bakłażanem zamarynowana w zalewie octowej to pyszna przekąska. Pasuje na co dzień i od święta. Zaskoczycie nią rodzinę i przyjaciół.  Przepis pochodzi z Odessy, gdzie mieszają się kuchnie ukraińska i grecka. 

SKŁADNIKI

  • Wszystkie składniki w proporcji na 1 litrowy słoik.
  •  
  • 5 średnich czerwonych papryk
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek naci kolendry
  • 2 główki czosnku
  • po 3 ziarna pieprzu, ziela angielskiego i 1 liść laurowy
  • olej do usmażenia bakłażana
  •  
  • Marynata:
  • 125 ml wody
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 25 ml octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, obciąć końcówkę z szypułką, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do gorącej wody i gotować 5 minut. Wyjąć i odstawić.
  • Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 5 mm. Plastry bakłażana zrumienić na gorącym oleju z obu stron. W miarę potrzeby uzupełniać olej na patelni. 
  • Koper i nać kolendry drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wszystko razem wymieszać. 
  • Na plastry bakłażana nałożyć równą warstwą zioła wymieszane z czosnkiem. Zwinąć ruloniki. Tak przygotowanymi rulonikami nadziać paprykę. 
  • Na dno słoja wrzucić pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Ułożyć paprykę w słoju. Zalać gorącą marynatą, zakręcić i pasteryzować w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. 
  • Odstawić do ostygnięcia, na słoik nakleić nalepkę z nazwą i datą.