Grzyby kiszone: sprawdzony przepis

Grzyby kiszone: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kiszone grzyby zachowują swój smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Proponujemy grzyby kiszone według sprawdzonego przepisu. Gdy trwa sezon na grzyby - warto poszukać nowych inspiracji na przetwory z nich. Dobrym i sprawdzonym przez stulecia pomysłem jest kiszenie grzybów.

Składniki

  • 2 kg grzybów

  • 40 dag soli

  • przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zebrane grzyby dokładnie czyścimy, obcinamy trzonki.

  • Następnie płuczemy w mocno osolonej wodzie. Czekamy, aż piasek opadnie na dno. Tym sposobem mamy już za sobą sporą część pracy związanej z czyszczeniem grzybów.

  •  Umyte grzyby wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty.

  • Wyjmujemy grzyby z wody, odsączamy i studzimy.

  • Grzyby układamy warstwami w garnkach(kapeluszami do góry), przesypujemy solą i dodajemy przyprawy. Cała powierzchnia grzybów musi być zasypana solą.

  • Na posolone grzyby kładziemy plastry cebuli (10 dag cebuli na 1 kg grzybów). 

  • Na całość kładziemy gazę lub wygotowane płótno, nakładamy płaski talerz i obciążamy ciężkim przedmiotem.

  • Garnek zanosimy do chłodnego, suchego pomieszczenia.

  • Po kilku dniach sok z grzybów całkowicie przykryje ich powierzchnię. Jeżeli soku jest za mało, dodajemy zimnej, przegotowanej wody wymieszanej z solą (4 dkg soli na litr wody). 

  • W trakcie przechowywania zdejmujemy z powierzchni grzybów pleśń, w miarę jej powstawania oraz zmieniamy płótno na kolejne, wygotowane. 

tip dnia

Najlepszymi grzybami do kiszenia są borowiki, maślaki, gąski i rydze. Podczas kiszenia nie mieszamy różnych rodzajów grzybów ze sobą.

Ocena: 0