Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

2021-10-07
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Winogrona i jabłka - zadbaj, aby znalazły się wśród twoich zapasów na zimę.
łatwy
30 min
4

Dżem z winogron, jabłek i orzechów to niebanalna propozycja, dla wszystkich smakoszy owocowych dodatków do chleba. Sprawdź, jak zrobić dżem z winogron, jabłek i orzechów.

SKŁADNIKI

  • 3 kg winogron mieszanych
  • 1 kg jabłek antonówek
  • 1 kg cukru
  • 200 g łuskanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona umyć i gotować, aż się rozmiękną.
  • Wystudzić, przetrzeć przez sito.
  • Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce.
  • Orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Trzeba to zrobić koniecznie, bo inaczej dżem będzie gorzki.
  • Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować około pół godziny.
  • Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoików.
  • Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Greckie gołąbki w liściach winogron