Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pyszny sok z czarnych winogron przypomni smak lata zimą

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lato i jesień to sezon na przetwory. Warto wykorzystać ten czas, by uchwycić owocowe smaki na dłużej. Podajemy przepis na pyszny, domowy sok z czarnych winogron - idealny na zimę.

Składniki

  • 2 kg winogron
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogrona umyć, włożyć do garnka, zalać wodą.

  • Dodać cukier, zagotować i poczekać, aż winogrona poszczą sok.

  • Przetrzeć przez gęste sito, odrzucić skórki i pestki.

  • Sok podgrzać i gorący wlać do słoików. Pasteryzować 10 minut.