Greckie gołąbki w liściach winogron

Greckie gołąbki w liściach winogron

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Greckie gołąbki w liściach winogron, czyli dolmades, znane są tez w Turcji i innych krajach śródziemnomorskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Liście winorośli są świetne do przygotowania greckich gołąbków z ryżem i mięsem. Gotowe marynowane liście możesz kupić w dobrych sklepach spożywczych. Sprawdź, jak smakują gołąbki z liśćmi winogron, być może polubisz je tak, jak tradycyjne. 

 

Składniki

  • słoik liści winogron w zalewie lub duże świeże liście

  • 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe)

  • szklanka ryżu

  • duża cebula

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki suszonej mięty

  • puszka siekanych pomidorów

  • sok z 2 cytryn

  • 6 łyżek oliwy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście wyjmij z zalewy i opłucz w wodzie (świeże trzeba sparzyć i osączyć).

  • Cebulę posiekaj, zeszklij na połowie oliwy. Dodaj pomidory, mięso, obsmaż je lekko. Wsyp miętę i posiekaną natkę, przypraw solą i pieprzem.

  • Dodaj ryż, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Farsz lekko przestudź.

  • Na liście (położone błyszczącą stroną do dołu) nakładaj porcje farszu, starając się nadać mu kształt podłużny.

  • Załóż dwa przeciwległe boki liścia, zwiń ruloniki. Można je związać białą bawełnianą nitką. Naczynie do zapiekanek wyłóż liśćmi winogron, ułóż warstwami gołąbki. Wierzch przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i pozostałą oliwą. Podlej wodą, piecz godzinę w temperaturze 180st.C.