Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Winogrona w miodzie - przepis na owocowe słodkości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Winogrona w miodzie to doskonały dodatek do deserów i do mięs. Z pewnością wzbogacą biesiadne stoły. Sprawdź, jak je zrobić.

Składniki

  • 1 kg twardych, białych winogron

  • 1 szklanka octu winnego

  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

  • 5 płaskich łyżek miodu

  • 5 ziaren kardamonu

  • 5 goździków

  • 4 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowujemy marynatę: wodę z kardamonem, goździkami i solą gotujemy pod przykryciem przez 8 min.

  • Dodajemy ocet i miód.

  • Po zagotowaniu odstawiamy. Winogrona myjemy, przelewamy na sicie wrzątkiem i znowu płuczemy pod zimną wodą.

  • Po osuszeniu owoce układamy w małych słoiczkach, zalewamy marynatą, zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.

  • Gdyby marynata po kilku dniach zmętniała, należy ją zlać przez gazę do garnka, zagotować i ponownie zalać nią winogrona.

Ocena: 0