Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Winogrona i jabłka - zadbaj, aby znalazły się wśród twoich zapasów na zimę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dżem z winogron, jabłek i orzechów to niebanalna propozycja, dla wszystkich smakoszy owocowych dodatków do chleba. Sprawdź, jak zrobić dżem z winogron, jabłek i orzechów.

Składniki

  • 3 kg winogron mieszanych

  • 1 kg jabłek antonówek

  • 1 kg cukru

  • 200 g łuskanych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogrona umyć i gotować, aż się rozmiękną.

  • Wystudzić, przetrzeć przez sito.

  • Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce.

  • Orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Trzeba to zrobić koniecznie, bo inaczej dżem będzie gorzki.

  • Winogrona, jabłka i orzechy wymieszać, dodać cukier, kwasek cytrynowy, gotować około pół godziny.

  • Gorący dżem włożyć do czystych, wyparzonych słoików.

  • Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Ocena: 3