Wino z polskich winogron - jak zrobić domowe wino winogronowe

Wino z polskich winogron - jak zrobić domowe wino winogronowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wino z polskich winogron smakuje cudownie w długie zimowe wieczory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Winogrona ogrodowe obficie w tym roku obrodziły, jest więc z czego robić wino. Przepis na wino z polskich winogron jest bardzo prosty. Wystarczy kilka litrów wody, winogrona z ogrodu i cukier! Każdy może sam przygotować pyszne domowe wino winogronowe. Radzimy jak zrobić domowe wino z polskich winogron?

 

Składniki

  • 10 kilogramów polskich winogron

  • 4 litry wody

  • 2 kilogramy cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Świeżo zebrane winogrona należy oddzielić od gałązek. Winogron nie płuczemy. Mają one na sobie nalot, który pomaga w fermentacji, więc nie musimy dodawać drożdży!

  • Owoce trzeba zmiażdżyć, ale nie miksować. Najlepszym narzędziem do tego jest tłuczek do ziemniaków albo specjalna prasa do wina.

  • Miazgę wlewamy do gąsiorka o pojemności 25 l lub innego naczynia, które da się szczelnie zamknąć i do którego można założyć rurkę fermentacyjną.

  • Do miazgi owocowej dolewamy dokładnie wymieszany roztwór wody i cukru. Gąsiorek zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną (nalewamy do niej wody, by obserwować jak wino pracuje oraz by do wina nie dostały się owady) i zostawiamy na 6-7 tygodni.

  • Co kilka dni sprawdzamy, czy w rurce fermentacyjnej jest woda oraz obserwujemy, czy miazga z winogron nie podchodzi za blisko korka. Jeśli okaże się, że tak się dzieje należy odlać trochę wody lub wyjąć część miazgi.

  • Po 6-7 tygodniach odcedzamy miazgę od płynu. Wtedy, w zależności od smaku, możemy dosłodzić wino.

  • Wlewamy je do gąsiorka na kolejnych kilka tygodni (4-5). Zatykamy korek w rurką fermentacyjną i także wlewamy do niej wodę. Wino gotowe jest w momencie, gdy przestaje pracować, czyli buzować.

Zobacz, jak łatwo przygotować wino z polskich winogron:

Ocena: 2,6