Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Odmiany ciemne winogron są bogatsze w żelazo, zawierają też więcej bioflawonoidów

Winogrona warto jeść ze względu na ich cenne wartości odżywcze, a także walory smakowe. Kalorie zawarte w winogronach, których jest dość sporo, nie powinny być powodem, by z nich rezygnować na diecie. Winogrona doskonale zaspokajają apetyt na słodycze! Z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i rodzynki. W kuchni i medycynie wykorzystuje się także liście winogron. Sprawdź, dlaczego warto włączyć winogrona do codziennej diety. 

Winogrona - owalne lub kuliste, ze skórką barwy żółtej, zielonej, czerwonej, granatowej wszystkie aż w 3/4 składają się z wody. Zawierają też sporo (12-25 proc.) cukru, głównie łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Cukier gronowy pomaga szybko regenerować siły, działa korzystnie na układ krwionośny.

Odmiany ciemne winogron są bogatsze w żelazo, zawierają też więcej bioflawonoidów, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca. Sercowcom pomaga także zawarty w tych owocach potas, ponadto działa on moczopędnie, oczyszczając nerki. Winogrona lekko przeczyszczają, odtruwają i wzmacniają.

Winogrona należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Jest w nich też wapń, fosfor, magnez i nieco witamin: beta-karoten, E, C oraz z grupy B. Są zasadotwórcze, pomagają w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.

Osoby na diecie odchudzającej powinny jeść winogrona z umiarem, bo należą do owoców dość kalorycznych: porcja 100 g to 69 kcal.

Ocena: 3,5