Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepiórki mają wyjątkowo smaczne mięso, które najlepiej podkreśla owocowa nuta. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepiórki to jedne z najsmaczniejszych ptaków. Mają ciemne mięso o wyrazistym, przyjemnym smaku. Na jedną osobę trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę, bo to małe ptaki. A jeśli macie dobry apetyt to nawet po dwa ptaki na osobę. Przepiórki z winogronami to danie wyjątkowe i eleganckie, przeznaczone na odświętne okazje. Jeśli spotkacie w sklepie w dziale z mrożonkami przepiórki, kupcie je i wypróbujcie przepis na przepiórki duszone z winogronami

Składniki

  • 4 przepiórki

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 liście laurowe

  • 1 szklaneczka marsali

  • 1 kiść czerwonych winogron (około 350g)

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Winogrona oderwać od szypułek, umyć i osuszyć. Odłożyć 1/3 winogron. Pozostałe winogrona przetrzeć, sok zachować.

  • Marchew obrać.  Seler obrać z włókien, cebulę z łupin. Umyć przygotowane warzywa i pokroić w grube talarki.

  • Oczyścić przepiórki, opalić nad gazem, umyć i osuszyć.

  • Na patelni z oliwą usmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać marchew i seler.

  • Gdy marchew zacznie pachnieć karmelem, dodać przepiórki, liście laurowe i smażyć ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru.

  • Przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut.

  • Wyjąć przepiórki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlać wytopiony tłuszcz, wlać marsalę, odparować, dodać sok z winogron i zredukować sos, czyli odparować go do odpowiedniej gęstości. Przelać sos przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlać na patelnię i dodać przepiórki, świeże winogrona i dusić przez kilka minut.

  • Podawać z ryżem lub kluskami. 

Ocena: 5