Obłędne nóżki kurczaka zapieczone w sekretnym sosie: łatwy przepis na obfity obiad palce oblizać!
Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Przepiórki mają wyjątkowo smaczne mięso, które najlepiej podkreśla owocowa nuta.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przepiórki to jedne z najsmaczniejszych ptaków. Mają ciemne mięso o wyrazistym, przyjemnym smaku. Na jedną osobę trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę, bo to małe ptaki. A jeśli macie dobry apetyt to nawet po dwa ptaki na osobę. Przepiórki z winogronami to danie wyjątkowe i eleganckie, przeznaczone na odświętne okazje. Jeśli spotkacie w sklepie w dziale z mrożonkami przepiórki, kupcie je i wypróbujcie przepis na przepiórki duszone z winogronami.
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Winogrona oderwać od szypułek, umyć i osuszyć. Odłożyć 1/3 winogron. Pozostałe winogrona przetrzeć, sok zachować.
Marchew obrać. Seler obrać z włókien, cebulę z łupin. Umyć przygotowane warzywa i pokroić w grube talarki.
Oczyścić przepiórki, opalić nad gazem, umyć i osuszyć.
Na patelni z oliwą usmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać marchew i seler.
Gdy marchew zacznie pachnieć karmelem, dodać przepiórki, liście laurowe i smażyć ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru.
Przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut.
Wyjąć przepiórki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlać wytopiony tłuszcz, wlać marsalę, odparować, dodać sok z winogron i zredukować sos, czyli odparować go do odpowiedniej gęstości. Przelać sos przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlać na patelnię i dodać przepiórki, świeże winogrona i dusić przez kilka minut.
Podawać z ryżem lub kluskami.