Konfitura z malin – przepis na smażoną konfiturę
2022-07-27
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Konfitura charakteryzuje się słodkimi owocami, które w całości zostały utrwalone w syropie. Podajemy przepis na smażoną konfiturę z malin. Sprawdź, jak ją przygotować. Podajemy dobry przepis.
Dżem z malin i jagód
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Konfitura z leśnych owoców
Konfitura z malin
Dżem z jagód i malin z wanilią
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżo zerwanych malin
- 12,5 dag cukru
- 0,5 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cukru i wody ugotować (na wolnym ogniu, często i intensywnie mieszając) gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę.
- Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny.
- Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut. Za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana należy ją usunąć.
- Gotową konfiturę przełożyć do słoików i uszczelnić. Odwrócić do góry dnem i pasteryzować na sucho, pozwalając długo i w cieple (pod grubym ręcznikiem lub kocem) stygnąć konfiturze w słoikach.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?