Konfitura z malin – przepis na smażoną konfiturę

2022-07-27
Smażona konfitura z malin
Autor: Shutterstock Smażona konfitura z malin to coś, czego nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Konfitura charakteryzuje się słodkimi owocami, które w całości zostały utrwalone w syropie. Podajemy przepis na smażoną konfiturę z malin. Sprawdź, jak ją przygotować. Podajemy dobry przepis.

Dżem z malin i jagód

Domowa konfitura z malin bez żelfixu

Konfitura z leśnych owoców

Konfitura z malin

Dżem z jagód i malin z wanilią

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżo zerwanych malin
  • 12,5 dag cukru
  • 0,5 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z cukru i wody ugotować (na wolnym ogniu, często i intensywnie mieszając) gęsty syrop. W czasie gotowania starannie usuwać powstającą pianę.
  • Przebrane owoce wrzucać pojedynczo do gorącego syropu. Zagotować i natychmiast odstawić na 24 godziny.
  • Po tym czasie smażyć konfiturę na wolnym ogniu przez 45 minut. Za każdym razem, gdy na powierzchni syropu pojawi się piana należy ją usunąć.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików i uszczelnić. Odwrócić do góry dnem i pasteryzować na sucho, pozwalając długo i w cieple (pod grubym ręcznikiem lub kocem) stygnąć konfiturze w słoikach.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?