Domowa konfitura z malin: klasyczny przepis siostry Anastazji

2022-07-25
Konfitura z malin
Autor: Shutteratock Konfitura z malin siostry Anastazji jest aromatyczna i wyrazista.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszna konfitura z malin będzie znakomitym dodatkiem do naleśników czy chleba! Świetnie sprawdzi się również jako remedium na pochmurny nastrój. Podpowiadamy, jak przygotować domową konfiturę z malin wg przepisu siostry Anastazji.

SKŁADNIKI

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki soku z malin
  • odrobina spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce przebrać, nie myć, skropić spirytusem.
  • Z soku i cukru przygotować syrop, zagotować, zestawić z ognia i partiami wrzucać do niego maliny. Odstawić do wystygnięcia.
  • Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zestawić. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie.
  • Podczas studzenia zbierać powstającą na powierzchni pianę.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków i uszczelnić.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?

Maliny na konfiturę

Owoce malin przeznaczone na konfiturę powinny być zdrowe i jędrne, bez uszkodzeń i plam, bez oznak zepsucia. Nie należy ich myć ani płukać, gdyż wraz z wodą wylejemy sporo ich soku.

Konfitura siostry Anastazji

Konfitury malinowe wg przepisu siostry Anastazji są pyszne i łatwe do przygotowania. To dwie cechy przepisów słynnej zakonnicy, dzięki którym zyskała sobie popularność i markę. Przepisy siostry Anastazji po prostu zawsze się udają.

Więcej przepisów na przetwory z malin

Konfitura z leśnych owoców

Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu

Konfitura z malin

Dżem z jagód i malin z wanilią

Galeria: 20 przepisów na ciasta i desery z jagodami. Numer 5. zachwyci każdego