Wino z owoców czarnego bzu

Czarny bez: wino z owoców czarnego bzu [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy przepis na domowe wino z owoców czarnego bzu
średni
30 min
4

Owoce czarnego bzu wyróżniają się nie tylko doskonałym smakiem, lecz także niezwykłymi wartościami odżywczymi. Powstają z nich soki i dżemy, ale równie dobrze można zrobić wino z czarnego bzu. Podajemy przepis!

SKŁADNIKI

  • 5 kg świeżych, dojrzałych lub 0,8 kg suszonych owoców czarnego bzu
  • 5 litrów wody
  • 2,8 kg cukru
  • matka drożdżowa
  • 20 g kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce obrać z szypułek i listków. Ugotować w przepisanej ilości wody i wygnieść. Jeśli robimy wino z suszonych owoców, należy je zagotować w wodzie, odcedzić bez wygniatania. Po ostudzeniu dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora.
  • Ugotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać kwasek cytrynowy. Wlać do gąsiora.
  • Odstawić do sfermentowania. Sklarowane wino przelać do butelek.