Wino z owoców czarnego bzu – domowy trunek pełen smaku i aromatu

Wino z owoców czarnego bzu – domowy trunek pełen smaku i aromatu
Autor: Shutterstock Wino z owoców czarnego bzu to domowy trunek nie tylko smaczny, ale też wspierający zdrowie
średni
30 min
4

Dieta wegetariańska

Owoce czarnego bzu to prawdziwy skarb natury – intensywne w smaku, bogate w witaminy i pełne aromatu. Zazwyczaj przerabia się je na soki i dżemy, ale dopiero w postaci wina ukazują swój wyjątkowy charakter. Domowe wino z czarnego bzu zachwyca głębokim kolorem, wyrazistym smakiem i niezwykłym aromatem, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Sprawdź sprawdzony przepis i stwórz własny trunek, który z czasem nabiera tylko szlachetności.

Czarny bez - skarb natury,  który warto zachować na później

Czarny bez od dawna zajmuje szczególne miejsce w tradycji kulinarnej i zielarskiej. Jego owoce, choć na surowo niejadalne, po odpowiedniej obróbce stają się źródłem niezwykłego smaku i cennych właściwości zdrowotnych. Bogate w witaminy A i C, a także w antyoksydanty, wzmacniają odporność, wspierają organizm w walce z przeziębieniami i poprawiają samopoczucie.

Z owoców czarnego bzu powstają nie tylko soki czy dżemy, ale także wino – trunek, który zachwyca głęboką barwą i intensywnym aromatem. Domowe wino z bzu jest wyjątkowe: z jednej strony ma w sobie charakterystyczną cierpkość, z drugiej delikatną owocową słodycz. To połączenie sprawia, że idealnie nadaje się do długiego leżakowania, z czasem nabierając szlachetności i głębi smaku.

Nie bez powodu wino z czarnego bzu od lat przygotowuje się w wielu domach – to nie tylko doskonały napój na chłodne wieczory, ale także część tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie własnego wina to sposób, by zachować aromat lata w butelce i cieszyć się nim przez cały rok.

Polecamy także:

Likier z owoców czarnego bzu

Galaretka z owoców bzu czarnego

Sok z owoców czarnego bzu z liśćmi wiśni

SKŁADNIKI

  • 5 kg świeżych, dojrzałych lub 0,8 kg suszonych owoców czarnego bzu
  • 5 litrów wody
  • 2,8 kg cukru
  • matka drożdżowa
  • 20 g kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce obrać z szypułek i listków. Ugotować w przepisanej ilości wody i wygnieść. Jeśli robimy wino z suszonych owoców, należy je zagotować w wodzie, odcedzić bez wygniatania. Po ostudzeniu dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora.
  • Ugotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać kwasek cytrynowy. Wlać do gąsiora.
  • Odstawić do sfermentowania. Sklarowane wino przelać do butelek.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej