Wino z owoców czarnego bzu – domowy trunek pełen smaku i aromatu

Dieta wegetariańska
Owoce czarnego bzu to prawdziwy skarb natury – intensywne w smaku, bogate w witaminy i pełne aromatu. Zazwyczaj przerabia się je na soki i dżemy, ale dopiero w postaci wina ukazują swój wyjątkowy charakter. Domowe wino z czarnego bzu zachwyca głębokim kolorem, wyrazistym smakiem i niezwykłym aromatem, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Sprawdź sprawdzony przepis i stwórz własny trunek, który z czasem nabiera tylko szlachetności.
Czarny bez - skarb natury, który warto zachować na później
Czarny bez od dawna zajmuje szczególne miejsce w tradycji kulinarnej i zielarskiej. Jego owoce, choć na surowo niejadalne, po odpowiedniej obróbce stają się źródłem niezwykłego smaku i cennych właściwości zdrowotnych. Bogate w witaminy A i C, a także w antyoksydanty, wzmacniają odporność, wspierają organizm w walce z przeziębieniami i poprawiają samopoczucie.
Z owoców czarnego bzu powstają nie tylko soki czy dżemy, ale także wino – trunek, który zachwyca głęboką barwą i intensywnym aromatem. Domowe wino z bzu jest wyjątkowe: z jednej strony ma w sobie charakterystyczną cierpkość, z drugiej delikatną owocową słodycz. To połączenie sprawia, że idealnie nadaje się do długiego leżakowania, z czasem nabierając szlachetności i głębi smaku.
Nie bez powodu wino z czarnego bzu od lat przygotowuje się w wielu domach – to nie tylko doskonały napój na chłodne wieczory, ale także część tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie własnego wina to sposób, by zachować aromat lata w butelce i cieszyć się nim przez cały rok.
Polecamy także:
Galaretka z owoców bzu czarnego
Sok z owoców czarnego bzu z liśćmi wiśni
SKŁADNIKI
- 5 kg świeżych, dojrzałych lub 0,8 kg suszonych owoców czarnego bzu
- 5 litrów wody
- 2,8 kg cukru
- matka drożdżowa
- 20 g kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce obrać z szypułek i listków. Ugotować w przepisanej ilości wody i wygnieść. Jeśli robimy wino z suszonych owoców, należy je zagotować w wodzie, odcedzić bez wygniatania. Po ostudzeniu dodać zaczyn z drożdży i wlać do gąsiora.
- Ugotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać kwasek cytrynowy. Wlać do gąsiora.
- Odstawić do sfermentowania. Sklarowane wino przelać do butelek.