Żurawina z jabłkami: pyszna konfitura z żurawiny do mięs

2021-03-29
zurawina-z-jablkami-jak-zrobic-smaczna-konfiture-do-mies.jpg
Autor: photos.com Żurawina wzbogacona jabłkami bądź gruszkami jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów
średni
80 min
4

Co zrobić z żurawiny? Polecamy przepis na pyszną konfiturę z żurawiny z dodatkiem jabłka. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotować w domu sos żurawinowy, który idealnie podkreśli smak mięsa.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • 1 jabłko
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowania zacznij od skórki cytrynowej, którą należy przygotować dzień wcześniej. Cytrynę zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Następnie zetrzyj skórkę, uważając, by zebrać tylko zewnętrzną, żółtą warstwę.
  • Skórkę zasyp łyżeczką cukru i odstaw pod przykryciem w zacienione, chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
  • Następnego dnia umyj dokładnie owoce żurawiny. Pozbądź się przy okazji zepsutych i uszkodzonych owoców. Osusz owoce za pomocą ręcznika papierowego.
  • Skórkę z cytryny wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Osuszoną żurawinę przełóż do naczynia i dodaj cukier z cytryną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połowę przełóż do garnka i dodaj starte na grubszą miazgę jabłko oraz pół szklanki wody.
  • Duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy jabłko będzie miękkie, a żurawina zacznie pękać, dodaj pozostałą część owoców.
  • Duś do czasu, aż całość zacznie przybierać postać musu i odparuje nadmiar wody.
  • Gorącą konfiturę przełóż do słoików, zakręć i postaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.