Pyszne domowe wino z owoców jarzębiny
2021-03-29
średni
30 min
4
Z owoców jarzębiny przygotowuje się ciekawe w smaku konfitury oraz cenioną nalewkę - jarzębiak. A domowe wino z jarzębiny? To inny pomysł na wykorzystanie tych wartościowych owoców!
Polecamy także:
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3,2 kg jarzębiny
- 4 kg cukru
- 8 litrów wody
- 25 g kwasku cytrynowego
- drożdże winiarskie
- pożywka dla drożdży
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarzębinę po zebraniu obrać z gałązek, umyć i osuszyć. Spakować w mniejsze woreczki i włożyć na 6 dni do zamrażarki.
- Po tym czasie jarzębinę rozmrozić i zalać wrzącą wodą. Pomieszać i wlać do gąsiora.
- W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier, zagotować, ostudzić i również wlać do gąsiora.
- Następnie rozpuścić kwasek cytrynowy w pół szklanki przegotowanej wody i wlać do gąsiora.
- Na koniec dodać drożdże i pożywkę, pozostawić do sfermentowania.
- Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.