Pyszne domowe wino z owoców jarzębiny

Jarzębina: wino z owoców jarzębiny
Autor: Shutterstock Z owoców jarzębiny można przygotować zarówno wino, jak i cenioną nalewkę - jarzębiak
średni
30 min
4

Z owoców jarzębiny przygotowuje się ciekawe w smaku konfitury oraz cenioną nalewkę - jarzębiak. A domowe wino z jarzębiny? To inny pomysł na wykorzystanie tych wartościowych owoców!

SKŁADNIKI

  • 3,2 kg jarzębiny
  • 4 kg cukru
  • 8 litrów wody
  • 25 g kwasku cytrynowego
  • drożdże winiarskie
  • pożywka dla drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarzębinę po zebraniu obrać z gałązek, umyć i osuszyć. Spakować w mniejsze woreczki i włożyć na 6 dni do zamrażarki.
  • Po tym czasie jarzębinę rozmrozić i zalać wrzącą wodą. Pomieszać i wlać do gąsiora.
  • W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier, zagotować, ostudzić i również wlać do gąsiora.
  • Następnie rozpuścić kwasek cytrynowy w pół szklanki przegotowanej wody i wlać do gąsiora.
  • Na koniec dodać drożdże i pożywkę, pozostawić do sfermentowania.
  • Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.