Pyszne domowe wino z owoców jarzębiny
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Z owoców jarzębiny przygotowuje się ciekawe w smaku konfitury oraz cenioną nalewkę - jarzębiak. A domowe wino z jarzębiny? To inny pomysł na wykorzystanie tych wartościowych owoców!
Polecamy także:
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3,2 kg jarzębiny
 - 4 kg cukru
 - 8 litrów wody
 - 25 g kwasku cytrynowego
 - drożdże winiarskie
 - pożywka dla drożdży
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jarzębinę po zebraniu obrać z gałązek, umyć i osuszyć. Spakować w mniejsze woreczki i włożyć na 6 dni do zamrażarki.
 - Po tym czasie jarzębinę rozmrozić i zalać wrzącą wodą. Pomieszać i wlać do gąsiora.
 - W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier, zagotować, ostudzić i również wlać do gąsiora.
 - Następnie rozpuścić kwasek cytrynowy w pół szklanki przegotowanej wody i wlać do gąsiora.
 - Na koniec dodać drożdże i pożywkę, pozostawić do sfermentowania.
 - Wyklarowane wino zlać do butelek i zakorkować.