Kompot z gruszek w słoikach - najlepszy, bo z babcinego przepisu
2022-08-30
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Babcia zdradziła nam swój przepis, więc podpowiadamy, jak przyrządzić smaczny kompot z gruszek. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kompotu z gruszek.
SKŁADNIKI
- 3 kg dojrzałych twardych gruszek
- 30 dag cukru
- 3 litry wody
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
- kawałek laski wanilii
- kilka goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać gruszki, pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców).
- Skropić owoce sokiem z cytryny lub wodą z kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały
- Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym, goździkami i wanilią.
- Owoce umieścić w słojach, zalać gorącym syropem.
- Zamknąć słoje, wstawić do wody.
- Pasteryzować około 20 min w temperaturze 80 st. C. Ostudzić.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?