Kompot z gruszek w słoikach

Kompot z gruszek w słoikach
Autor: thinkstockphotos.com Kompot gruszkowy  jest nie tylko smaczny, ale owoce z niego stanowią doskonały dodatek do deserów.
łatwy
60 min
4

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczny kompot z gruszek. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kompotu z gruszek.

SKŁADNIKI

  • 3 kg dojrzałych twardych gruszek,
  • 30 dag cukru,
  • 3 litry wody,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • kawałek laski wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać gruszki, pokroic na ćwiartki lub ósemki  (w zależności od wielkości owoców). 
  • Skropić owoce sokiem z cytryny lub wodą z kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały
  • Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym i wanilią.
  • Owoce umieścić w słojach, zalać gorącym syropem.
  • Zamknąć słoje, wstawić do wody.
  • Pasteryzować około 20 min w temperaturze 80 st. C. Ostudzić.