Wino z gruszek i rodzynek: przepis na domowe wino gruszkowe

Wino z gruszek i rodzynek: przepis na domowe wino gruszkowe
Autor: Agata Pakieła Z gruszek można nie tylko przygotować gruszkówkę, lecz także pyszne domowe wino
trudny
40 min
4

Podajemy przepis na domowe wino z gruszek. Polska jesień to czas jabłek i gruszek. Podobno jabłka mają więcej witamin, ale to słodki smak gruszki zrekompensuje nam wszystko. Warto wykorzystać te owoce do zrobienia nalewki albo wina.

Gruszki w małych ilościach pobudzają przemianę materii i wspomagają pracę mózgu. Dojrzałe owoce są miękkie, słodkie i mają rzesze fanów nie tylko wśród dzieci. Świetnie smakują na surowo, ale także jako dodatek do sałatek i mięs. Jednak najlepiej wykorzystać je do zrobienia domowych przetworów, aby cieszyć się tym wykwintnym smakiem przez cały rok.

SKŁADNIKI

  • 7 dojrzałych, słodkich gruszek
  • 2 twarde, zielone gruszki
  • 20 dag rodzynek sułtańskich
  • 4 l wody źródlanej
  • 1,5 kg cukru
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • sok gruszkowy
  • drożdże winne
  • pożywka dla drożdży

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 5 dni wcześniej zrób matkę drożdżową: do szklanki soku gruszkowego dodaj łyżkę cukru, szczyptę pożywki dla drożdży i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Ostudź sok, dodaj drożdże winne, zatkaj watą i odstaw w ciepłe miejsce na jeden dzień. Po tym czasie dodaj 1/2 l przegotowanego, chłodnego soku, 50 g cukru i szczyptę pożywki dla drożdży. Po 3 dniach zobaczysz pianę - znak, że drożdże działają.
  • Wyparzyć i osuszyć gąsiorek. Umyć gruszki i usunąć im ogonki oraz gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę. Posiekać rodzynki i skórkę cytrynową.
  • Wszystko wrzucić do emaliowanego garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Ostudzić, przykryć pokrywką - jeśli owoce zajmują połowę garnka, lub odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Mieszać codziennie.
  • Przelać płyn przez złożoną gazę aptekarską i wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Zagotować wodę z połową cukru, dopóki się nie rozpuści. Dodać do reszty płynu i wszystko przelać do gąsiorka.
  • Dodać matkę drożdżową i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną (wlać do niej trochę wody). Do zakończenia fermentacji gąsior musi stać w ciepłym miejscu.
  • Po tygodniu zrobić i ostudzić syrop z połowy pozostałego cukru, wlać go do gąsiora i odstawić.