Wino śliwkowe [przepis] - jak długo się robi, ile cukru dodać?
2021-03-29
średni
30 min
4
Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Choć istnieje 6 tysięcy odmian, najchętniej sięgamy po węgierki. Zarówno węgierki, jak i renklody czy mirabelki mogą posłużyć do przyrządzanie domowego wina. Podajemy przepis na pyszne wino śliwkowe.
SKŁADNIKI
- 8 kg mirabelek (7 kg renklod lub 7 kg węgierek)
- 4,5 litra wody
- 2,8 kg cukru
- drożdże winne
- pożywka dla drożdży
- 5 g kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą. Po ochłodzeniu zadać drożdżami, odstawić na dwa dni.
- Po tym czasie wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić.
- Do gąsiora dodać sok, syrop cukrowy, kwasek cytrynowy, pożywkę i odstawić do fermentacji.
- Powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Sklarowane przelać do butelek.