Wino śliwkowe [przepis] - jak długo się robi, ile cukru dodać?

2021-03-29
Wino śliwkowe [przepis] - jak długo się robi, ile cukru dodać?
Autor: thinkstockphotos.com Domowe wino można przyrządzać z różnych owoców - m.in. śliwek
średni
30 min
4

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Choć istnieje 6 tysięcy odmian, najchętniej sięgamy po węgierki. Zarówno węgierki, jak i renklody czy mirabelki mogą posłużyć do przyrządzanie domowego wina. Podajemy przepis na pyszne wino śliwkowe.

SKŁADNIKI

  • 8 kg mirabelek (7 kg renklod lub 7 kg węgierek)
  • 4,5 litra wody
  • 2,8 kg cukru
  • drożdże winne
  • pożywka dla drożdży
  • 5 g kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki pozbawić pestek, zmiażdżyć, sparzyć wrzącą wodą. Po ochłodzeniu zadać drożdżami, odstawić na dwa dni.
  • Po tym czasie wygnieść, sok przecedzić np. na płótnie. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić.
  • Do gąsiora dodać sok, syrop cukrowy, kwasek cytrynowy, pożywkę i odstawić do fermentacji.
  • Powstałe wino jak najwcześniej ściągnąć znad osadu. Sklarowane przelać do butelek.