Nalewka z węgierek z koniakiem - przepis na śliwówkę
2021-08-31
średni
20 min
4
Węgierki to najbardziej cenione odmiany polskich śliwek. Warto z nich przygotować rozgrzewającą nalewkę na zimę. Śliwówka z węgierek przypomni smak lata w chłodne wieczory. Podajemy dobry przepis na nalewkę!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i pozbawione pestek śliwki wsypać do słoja lub gąsiora, wrzucić 2 garści pestek ze śliwek, by dodać lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce.
- Po ok. 2-3 tygodniach odlać płyn, a śliwki usunąć. Zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym, wydrążonym miąższem z laski wanilii i skórką otartą z cytryn. Mieszać, aż powstanie gęsty syrop.
- Przecedzić i ostudzić. Wlać do spirytusu, dolać brandy lub koniak. Rozlać do butelek i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce co najmniej na 6 miesięcy, ale najlepiej smakuje po roku.
Dlaczego warto jeść śliwki?