Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos chutney jabłkowy

chutney_z_jablek_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Chutney jabłkowy to mnóstwo smaków w intrygującym, słodko-wytrawnym połączeniu
średni
60 min
4

Chutney z jabłek (w wersji spolszczonej czatnej) to doskonały sos do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego ketchupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Sos chutney zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji. Podajemy przepis na chutney jabłkowy z m.in. z cebulą, papryką i wermutem.

Chutney (czatnej) to przysmak kuchni indyjskiej i ze swojej natury jest pikantny. Okazuje się jednak, że orientalne przyprawy świetnie komponują się z całkiem rodzimymi owocami, takimi jak jabłka.

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z papryką

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 2-3 cebule
  • 1 duża czerwoną paprykę
  • 1 papryczka chilli
  • 400 g brązowego cukru
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu
  • 300 ml octu jabłkowego
  • 400 ml wermutu
  • 400 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nitki szafranu zalej czterema łyżkami wrzątku i parz je przez ok. 10-15 minut.
  • Obrane jabłka pokrój na małe kawałki, podobnie paprykę. Cebulę posiekaj.
  • Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj ok. 40 minut.
  • Gorącą masę przełóż do suchych, gorących, wyparzonych w piekarniku słoiczków.
  • Ustaw je na blacie do góry dnem, przykryj gazetami i kocykiem.
  • Pasteryzuj tak przez co najmniej 20 minut. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły!
Dagmara Kijanowska
więcej