Chutney z jabłek: przepis na wykwintny sos chutney jabłkowy
2021-03-29
średni
60 min
4
Chutney z jabłek (w wersji spolszczonej czatnej) to doskonały sos do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego ketchupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Sos chutney zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji. Podajemy przepis na chutney jabłkowy z m.in. z cebulą, papryką i wermutem.
Chutney (czatnej) to przysmak kuchni indyjskiej i ze swojej natury jest pikantny. Okazuje się jednak, że orientalne przyprawy świetnie komponują się z całkiem rodzimymi owocami, takimi jak jabłka.
Chutney z żurawiną
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Chutney z rabarbaru
Chutney z papryką
Chutney z pomidorów i moreli
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy
Chutney jagodowy do mięs
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nitki szafranu zalej czterema łyżkami wrzątku i parz je przez ok. 10-15 minut.
- Obrane jabłka pokrój na małe kawałki, podobnie paprykę. Cebulę posiekaj.
- Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj ok. 40 minut.
- Gorącą masę przełóż do suchych, gorących, wyparzonych w piekarniku słoiczków.
- Ustaw je na blacie do góry dnem, przykryj gazetami i kocykiem.
- Pasteryzuj tak przez co najmniej 20 minut. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły!