Chutney śliwkowy - idealny do mięs [przepis]

Chutney śliwkowy - idealny do mięs [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Słodko-wytrawny chutney śliwkowy to idealny dodatek do mięs

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Chutney śliwkowy doskonale pasuje do pieczonego schabu i kaczki. Jego przyrządzenie jest naprawdę proste, a efekt przypadnie do gustu każdemu. Wypróbuj nasz przepis na chutney ze śliwek.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki gotujemy w 1/4 szklanki wody do momentu, aż staną się miękkie (nie powinny jednak popękać). Delikatnie odcedzamy, studzimy i dopiero potem usuwamy pestki.

  • Przekładamy je do większego garnka, dodajemy rodzynki, drobno pokrojone jabłko i cebulę; dolewamy ocet.

  • Posiekany imbir, chili, gorczycę i goździki wkładamy do woreczka z gazy i zanurzamy w garnku, wieszając go na jego brzegu, tak by w każdej chwili można było wyjąć przyprawy.

  • Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, dodajemy cukier, sól i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje.

  • Gorący sos przekładamy do słoików i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Ocena: 3,3