Jagody w słoiku na zimę – najprostszy sposób na smak lasu w środku zimy

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jagody w słoiku to jeden z najprostszych i najbardziej niezawodnych sposobów na zatrzymanie lata na dłużej. Gdy sezon w pełni, trudno je przejeść – ale zimą? Będą jak skarb! Idealne do naleśników, deserów, jagodzianek, a także jako domowy ratunek przy kłopotach żołądkowych. Pasteryzowane jagody nie tylko oszczędzą miejsce w zamrażarce, ale też pozwolą cieszyć się ich smakiem i właściwościami wtedy, gdy natura śpi.
Pasteryzowane jagody - do czego?
Jeśli podczas wakacyjnych spacerów po lesie udało wam się uzbierać więcej jagód, niż jesteście w stanie zjeść na świeżo, warto pomyśleć o ich prostym i skutecznym zakonserwowaniu. Jednym z najmniej wymagających sposobów jest pasteryzacja z dodatkiem odrobiny cukru – bez gotowania, bez żelatyny, bez komplikacji. Tak przygotowane jagody można zamknąć w słoikach i odstawić na spiżarnianą półkę. Zimą będą jak znalazł – zwłaszcza gdy przyjdzie ochota na domowe jagodzianki, naleśniki z owocami czy szybki deser.
Ale jagody w cukrze to nie tylko smak lata w środku zimy. To również domowe remedium znane od pokoleń – szczególnie skuteczne przy biegunkach czy problemach trawiennych. Wystarczy jedna–dwie łyżeczki tego naturalnego „lekarstwa”, by złagodzić objawy. Dzięki dużej zawartości garbników, antocyjanów i witamin, jagody działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i łagodząco na układ pokarmowy. A przy okazji – po prostu smakują doskonale, nawet wyjadane łyżeczką prosto ze słoika.
Pod materiałem wideo znajdziecie przepisy na jagodowe przysmaki
SKŁADNIKI
- 2 szklanki jagód
- 4 łyżki cukru
- 2 nieduże słoiki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć.
- Jagody przebrać, odrzucić listki i uszkodzone czy nadpsute owoce.
- Przebrane jagody wypłukać w letniej wodzie, a następnie odstawić aby wyschły.
- Owoce wrzucić do słoików i zasypać cukrem. Szczelnie zakręcić.
- Pasteryzować 15 min, zostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.