Jagody w słoiku na zimę - przepis na najprostsze pasteryzowane jagody

Jagody w słoiku na zimę
Autor: Shutterstock Jagody w słoiku na zimę można pozostawić do ostygnięcia w pozycji odwróconej.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jagody w słoiku na zimę, to idealny sposób na zagospodarowanie nadmiaru tych owoców. Zimą będą jak znalazł - do deserów, naleśników, a nawet do jagodzianek. Przydadzą się także w razie niedyspozycji żołądkowych.

Pasteryzowane jagody - do czego?

Jeśli podczas wakacyjnych wypadów udało wam się nazbierać jagód, warto ich nadmiar jakoś przerobić. Najprostszym sposobem jest zapasteryzowanie ich z niewielką ilością cukru. Zamknięte w słoiku jagody w cukrze mogą powędrować na spiżarnianą półkę. Zimową pora będą jak znalazł, gdy zachce nam się jagodzianek. Można je także dodawać do ciast i deserów, albo zjeść na bułce z masłem. Ale nie tylko. Tak przygotowane jagody to znakomite remedium na biegunki. Wystarczą 1-2 łyżeczki tego słodkiego "lekarstwa", by złagodzić jej przebieg.

Pod materiałem wideo znajdziecie przepisy na jagodowe przysmaki

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 nieduże słoiki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Jagody przebrać, odrzucić listki i uszkodzone czy nadpsute owoce.
  • Przebrane jagody wypłukać w letniej wodzie, a  następnie odstawić aby wyschły.
  • Owoce wrzucić do słoików i zasypać cukrem. Szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować 15 min, zostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej