Jagody w słoiku na zimę - przepis na najprostsze pasteryzowane jagody

Jagody w słoiku na zimę
Autor: Shutterstock Jagody w słoiku na zimę można pozostawić do ostygnięcia w pozycji odwróconej.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nie wiem jak w waszych okolicach, ale u nas w lasach prawdziwy wysyp jagód. Podczas spaceru nazbieraliśmy pełne garści dosłownie w kilka chwil. Na szczęście wybierając się do lasu zawsze zabieramy ze sobą jakieś naczynko na skarby natury.

Pasteryzowane jagody - do czego?

I tak znienacka trzeba dziś te jagody jakoś przerobić. Zamknięte w słoiku jagody w cukrze już powędrowały na spiżarnianą półkę. Zimową pora będą jak znalazł, gdy zachce nam się jagodzianek. Można je także dodawać do ciast i deserów, albo zjeść na bułce z masłem. Ale nie tylko. Tak przygotowane jagody to znakomite remedium na biegunki. Wystarczą 1-2 łyżeczki tego słodkiego "lekarstwa", by złagodzić jej przebieg.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 nieduże słoiki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć.
  • Jagody przebrać, odrzucić listki i uszkodzone czy nadpsute owoce.
  • Przebrane jagody wypłukać w letniej wodzie, a  następnie odstawić aby wyschły.
  • Owoce wrzucić do słoików i zasypać cukrem. Szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować 15 min, zostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej