Jagody w słoiku na zimę - przepis na najprostsze pasteryzowane jagody
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jagody w słoiku na zimę, to idealny sposób na zagospodarowanie nadmiaru tych owoców. Zimą będą jak znalazł - do deserów, naleśników, a nawet do jagodzianek. Przydadzą się także w razie niedyspozycji żołądkowych.
Pasteryzowane jagody - do czego?
Jeśli podczas wakacyjnych wypadów udało wam się nazbierać jagód, warto ich nadmiar jakoś przerobić. Najprostszym sposobem jest zapasteryzowanie ich z niewielką ilością cukru. Zamknięte w słoiku jagody w cukrze mogą powędrować na spiżarnianą półkę. Zimową pora będą jak znalazł, gdy zachce nam się jagodzianek. Można je także dodawać do ciast i deserów, albo zjeść na bułce z masłem. Ale nie tylko. Tak przygotowane jagody to znakomite remedium na biegunki. Wystarczą 1-2 łyżeczki tego słodkiego "lekarstwa", by złagodzić jej przebieg.
Pod materiałem wideo znajdziecie przepisy na jagodowe przysmaki
SKŁADNIKI
- 2 szklanki jagód
- 4 łyżki cukru
- 2 nieduże słoiki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć.
- Jagody przebrać, odrzucić listki i uszkodzone czy nadpsute owoce.
- Przebrane jagody wypłukać w letniej wodzie, a następnie odstawić aby wyschły.
- Owoce wrzucić do słoików i zasypać cukrem. Szczelnie zakręcić.
- Pasteryzować 15 min, zostawić w wodzie do całkowitego ostygnięcia.