Najlepszy dżem z czereśni - przepis babci na czereśniową konfiturę
2021-07-04
łatwy
60 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Najlepszy dżem z czereśni robiła moja Babcia Halinka. Był gęsty od owoców, aromatyczny i nieziemsko słodki. Oto przepis babci na czereśniową konfiturę, jakiej jeszcze nie jedliście. Wypróbujcie koniecznie i podzielcie się z nami swoją opinią!
Czereśniowy dżem zdecydowanie cieszy się mniejszym powodzeniem, a szkoda. Ta pyszna konfitura ma niesamowity smak. Zimą łyżka czereśniowego dżemu przeniesie nas w lipcowe popołudnie. Żeby dżem z czereśni byl smaczny, należy go nieco zakwasić. Kwas wydobywa jeszcze wiecej słodyczy z tych przepysznych owoców.
Myślisz, że będziesz mieć trudności z drylowaniem? Zobacz koniecznie: Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni wydrylowanych, bez pestek
- 650 g cukru
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyć, osuszyć, oberwać szypułki, wydrylować, czyli usunąć pestki.
- Owoce bez pestek przełożyć do garnka. Posypać cukrem.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Dobrze umyć. Przekroić. Wycisnąć sok z obu połówek. Skórkę zachować.
- Do garnka z czereśniami wlać sok cytrynowy. Dodać skórkę.
- Podgrzewać na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, często mieszając lub potrząsając garnkiem.
- Od zagotowania dżemu należy kontynuować gotowanie około 30-60 minut. Czas uzależniony jest od soczystości owoców.
- Gdy dżem zgęstnieje, należy wykonać próbę. Na zimny spodeczek nalać 1 łyżeczkę dżemu. Jeśli po wystudzeniu dżem na spodeczku zestalił się w miękką kroplę, to znaczy, że można go rozlewać do słoików. Jeśli nie, to należy kontynuować gotowanie.
- Usunąć skórkę cytryny. Dżem rozlać do 3 słoików o pojemności 0,33 l. Konfiturę czereśniową wlać do samego przewężenia pod pokrywką. Dobrze zakręcić i natychmiast odwrócić dnem do góry. Ustawić na pokrywkami do dołu na blacie. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzone słoiki z dżemem odwrócić. Każdy słoik opatrzyć nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia.
- Dżem przechowywać w miejscu o stabilnej temperaturze, zdala od promieni słonecznych.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?