Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki

Kaczka: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne mięsa z kaczki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięso kaczki jest niezwykle smaczne i wysoko cenione w kuchniach europejskich. 

Kaczka towarzyszy nam od zamierzchłych czasów. Mięso udomowionej kaczki (Anas domesticus L.) cenili sobie Słowianie już we wczesnym średniowieczu. Świadczą o tym liczne znaleziska szczątków kostnych odkrywane podczas wykopalisk. Kilka przepisów na pieczoną kaczkę znajduje się w najstarszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum wydanej w 1682 roku. 

O walorach mięsa kaczki dowiesz się:

  1. Hodowla kaczek
  2. Własności mięsa z kaczki
  3. Wartość odżywcza kaczego mięsa
  4. Kaczka - najlepsze przepisy

 

Kaczka - ptak hodowlany

Kaczka jest ptakiem należącym do rodziny kaczkowatych. Zamieszkuje przede wszystkim środowisko wodne. Żywi się roślinami i drobnymi zwierzętami wodnymi. Karmą kaczek hodowlanych jest ziarno, śruta zbożowa, otręby oraz ziemniaki. 

Najpopularniejsze rasy mięsne kaczek hodowlanych w Polsce to: Pekin i Barbarie. Natomiast kaczka Piżmowa to rodzaj kaczki ogólnoużytkowej hodowanej na mięso, jaja i pierze. Coraz popularniejsze są Mulardy bezpłodne mieszańce kaczorów rasy Pekin i kaczek rasy Piżmowej - wybitnie mięsne, dostarczają wysokiej jakości mięsa. Rasą kaczek specjalnie przeznaczoną na produkcję jajek są Biegusy Indyjskie. 

Własności mięsa z kaczki

Mięso z kaczki jest mięsem dosyć tłustym, jednak bardzo smacznym, kruchym i soczystym. Najsmaczniejsze są kaczki 8–10 tygodniowe, ważące 2–3 kg. Ich mięso jest ciemne, kruche, ale niestety ciężkostrawne. Najcenniejsze elementy to pierś, podudzie oraz tuszka.

Wartość odżywcza kaczego mięsa

Kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera duże ilości cholesterolu. Porcja 100 g mięsa z kaczki ze skórą, która jest bardzo tłusta, to 202 kcal, natomiast to samo mięso bez skóry to jedynie 132 kcal. Ale trzeba wiedzieć, że pierś z kaczki smażona ze skórą, nie wymaga dodatku żadnego tłuszczu, a po usmażeniu skórkę można zdjąć.  

Przydatność kulinarna kaczki

Kaczka idealnie nadaje się na dania smażone, pieczone, duszone oraz gotowane. Wiele przepisów kuchni polskiej ma bardzo długą tradycję kulinarną, sięgającą czasów wczesnego średniowiecza. Kaczkę, już nieco zapomnianą, przywracają na stoły szefowie kuchni, prześcigający się w twórczym podejściu do kaczego mięsa. 

Polecamy przepisy z kaczką w roli głównej:

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis Ewy Wachowicz Kaczka pieczona z jabłkami - przepis Ewy Wachowicz

 

 

 

 

Kaczka ze śliwkami w czerwonym winieKaczka ze śliwkami w czerwonym winie

 

 

 

 

Kaczka z kluskami i modrą kapustąKaczka z kluskami i modrą kapustą

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocena: 3,5