Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie

Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kaczka ze śliwkami pieczona w czerwonym winie to pyszne danie na specjalne okazje. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie to wykwintne danie obiadowe. Przy tym bardzo proste w wykonaniu, bo wszystko piecze się samo. Pieczona kaczka ze śliwkami uświetnią każde świąteczne spotkanie rodzinne. Można ją podać z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Wypróbujcie ten prosty i smaczny przepis na kaczkę w czerwonym winie. 

Składniki

  • 1 kaczka lub 2 piersi i 2 kacze nogi lub 4 kacze nogi

  • 3-4 grube plastry wędzonego boczku lub wędzonki krotoszyńskiej – pokrojone w paski

  • 1 średnia cebula pokrojona na ósemki

  • 2-3 goździki

  • 5-7 ząbków czosnku

  • 1-2 paski skórki z pomarańczy

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • sól i pieprz

  • oliwa z oliwek lub olej

  • Dodatkowo:

  • około 1/2 butelki czerwonego wina

  • 10-15 świeżych śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kaczki wyfiletować piersi oraz nogi, nogi podzielić na udka i podudzia, posolić i popieprzyć, okryć i pozostawić na noc w lodówce. Kaczy korpus zamrozić na rosół. 

  • Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.

  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki oprócz śliwek.

  • Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).

  • Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.

  • Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać śliwki.

  • Podawać mięso z ugotowanym makaronem, kluskami kładzionymi lub kluskami śląskimi.

Ocena: 2