Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Kaczka ze śliwkami pieczona w czerwonym winie to pyszne danie na specjalne okazje.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kaczka ze śliwkami w czerwonym winie to wykwintne danie obiadowe. Przy tym bardzo proste w wykonaniu, bo wszystko piecze się samo. Pieczona kaczka ze śliwkami uświetnią każde świąteczne spotkanie rodzinne. Można ją podać z kluskami kładzionymi lub śląskimi. Wypróbujcie ten prosty i smaczny przepis na kaczkę w czerwonym winie.
Składniki
1 kaczka lub 2 piersi i 2 kacze nogi lub 4 kacze nogi
3-4 grube plastry wędzonego boczku lub wędzonki krotoszyńskiej – pokrojone w paski
1 średnia cebula pokrojona na ósemki
2-3 goździki
5-7 ząbków czosnku
1-2 paski skórki z pomarańczy
kilka gałązek świeżego tymianku
sól i pieprz
oliwa z oliwek lub olej
Dodatkowo:
około 1/2 butelki czerwonego wina
10-15 świeżych śliwek
Przygotowanie krok po kroku:
Z kaczki wyfiletować piersi oraz nogi, nogi podzielić na udka i podudzia, posolić i popieprzyć, okryć i pozostawić na noc w lodówce. Kaczy korpus zamrozić na rosół.
Obrumienić kawałki mięsa na oliwie.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki obsmażonego mięsa, a wokół nich pozostałe składniki oprócz śliwek.
Zalać czerwonym winem (płyn powinien zakrywać mięso do 3/4 wysokości).
Wstawić do piekarnika i piec 2-3 godziny w temperaturze 150-165 stopni. W czasie duszenia, płyn powinien tylko bardzo delikatnie „bulgotać”.
Na 30 minut przed końcem pieczenia, mięso obrócić i dodać śliwki.
Podawać mięso z ugotowanym makaronem, kluskami kładzionymi lub kluskami śląskimi.