Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
Kaczka z kluskami i modrą kapustą: przepis na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kaczka z kluskami i modrą kapustą to doskonałe, sprawdzone połączenie - idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu.
Ocena: 5,0
Poziom: TRUDNY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Przepis na pieczoną kaczkę, podawaną z kluskami i modrą kapustą. Z mięsem przyprawionym cynamonem i imbirem, doskonale komponuje się duszona kapusta w winie z dodatkiem cebuli i boczku. Równie pyszny w daniu jest sos do kaczki oraz kluseczki na bazie serka mascarpone. Spróbuj, jak smakuje to niezwykłe połączenie inspirowane tradycyjną kuchnią śląską. Podajemy przepis na kaczkę z kluskami i modrą kapustą.
Składniki
300 g piersi kaczki
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka cynamonu
200 ml wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka żurawiny
0,5 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki soli
Pieprz czarny
200 g serka mascarpone
1 żółtko
100 g mąki
0,25 główki czerwonej kapusty
1 cebula
0,5 jabłka jabłka
3 śliwki kalifornijskie
50 g boczku
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Natnij skórę kaczki w kratkę. Mięso posól, oprósz połową imbiru i cynamonu.
Połóż kaczkę na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smaż około 7 minut, po czym obróć i smaż jeszcze minutę. Wstaw do piekarnika na kratkę skórą do góry na 7 minut.
Teraz przygotuj sos do kaczki. Do pozostałego na patelni, wytopionego z kaczki tłuszczu, dodaj 100 ml wina. Gotuj, aż płyn zmniejszy objętość do 1/3. Dodaj galaretkę, resztę cynamonu, imbiru. Posól i popieprz. Spróbuj i w razie gdyby sos był za słodki, dodaj octu balsamicznego. Gotuj, aż galaretka całkowicie się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Pod koniec możesz dodać kawałek zimnego masła, co podkreśli wszystkie aromaty sosu i sprawi, że będzie on bardziej aksamitny.
Aby przygotować kluski, połącz mascarpone z żółtkiem. Dodawaj mąkę tak długo, aż będzie się ona łączyła z serkiem i jajkiem, ale ostrożnie. Zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde. Podziel ciasto na kawałki i na blacie uformuj wałeczki. W razie czego podsypuj mąką. Wytnij kluski, odcinając kawałki ciasta co 1 centymetr.
Zagotuj w garnku wodę, osól. Kluski wkładaj do wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.
Poszatkuj kapustę (ręcznie lub w maszynce), opłucz zimną wodą i wsyp do garnka. Zalej pozostałym winem i duś pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie umyj i obierz jabłko, pokrój je w kostkę, odstaw. Cebulę i śliwki pokrój w drobną kostkę i odstaw. Tak samo pokrój boczek i podsmaż go na patelni, aż całkowicie wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj przygotowane wcześniej jabłko, cebulę i śliwki. Smaż przez 3-4 minuty.
Podduszoną kapustę skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Dodaj boczek, jabłko, cebulę i śliwki. Posól i popieprz do smaku. Duś, aż kapusta zmięknie.