Do śniadań, deserów czy napojów. Ten syrop to lato zamknięte w butelce

Dieta wegetariańska
Do herbaty, lemoniady, kawy, lodów, deserów czy naleśników. Domowy syrop truskawkowy ma całą masę zastosowań, a jest prosty w przygotowaniu i smakuje świetnie. Póki sezon w pełni, przygotuj domowy syrop truskawkowy, który zachwyci całą twoją rodzinę.
Domowy syrop truskawkowy. Idealny do całej gamy dań i napojów
Syrop truskawkowy to idealny sposób na lato w słoiku. Jest prosty w przygotowaniu, a bez wątpienia stanowi wspaniały i przepyszny dodatek do różnych potraw i napojów. Choć zawiera dużo cukru, to jednak w przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawiera on aromatów, sztucznych barwników czy konserwantów.
Nie da się ukryć, że jest to niezwykle wszechstronny dodatek. Idealnie pasuje do drinków, napoi, deserów czy śniadań. Co więcej, możemy go również użyć do nasączenia najróżniejszych ciast. Zrobienie go ma więc naprawdę dużo plusów.
Jeśli chcemy, by był mniej słodki możemy dodać nieco mniej cukru. Trzeba jednak pamiętać, że cukier działa jako naturalny konserwant, więc im mniej go dodamy, tym krócej nasz syrop będzie zdatny do spożycia.
Jeśli chcemy możemy również trochę poeksperymentować. Możemy dodać na przykład laskę wanilii, odrobinę mięty czy cynamonu - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Co warto wiedzieć, nie musimy nic marnować. Z pozostałego miąższu możemy zrobić na przykład dżem gotując go z żelatyną.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych truskawek
- 500 g cukru
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
- Truskawki kroimy lub blendujemy.
- Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i wodę.
- Gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gotowy syrop przecedzamy przez sito bądź gazę.
- Sok ponownie wlewamy do garnka i gotujemy jeszcze około 15 minut.
- Przelewamy do wyparzonych butelek.