Wiśniówka na spirytusie - lepsza od Cherry Cordial

Wiśniówka na spirytusie - lepsza od Cherry Cordial
Autor: Shutterstock.com Wiśniówka najlepiej prezentuje się kryształowych kieliszkach
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wiśniówka na spirytusie to jeden z najstaszych polskich przepisów na nalewkę. Nazywana czasto kordiałem, który serce grzeje i duszę rozwesela. Moim zdaniem nie ma lepszego nastoju wiśniowego, żaden sklepowy go nie zastąpi. Dlatego dzielę sie z wami przepisem mojego dziadka. Oto najłatwiejsza wiśniówka, jaką kiedykolwie piliście! 

Nalewka z wiśni na wódce, czy spirytusie?

Istnieje wiele wersji przepisu na wiśniówkę. Wybór alkoholu do konsweracji owoców ma tu znaczenie kluczowe. Wiśniówka na wódce moim zdaniem jest mniej aromatyczna. Na pewno łagodniejsza w smaku. Jednak nigdy nie zalewa się wiśni czystym spirytusem. Wiśniówka na spirytusie to tak naprawdę nastój wiśniowy na spirytusie wymieszanym z wodą. Można również używać mieszaniny wódki i spirytusu. Niektórzy idą o krok dalej i dodają do wiśniówki winiaku lub koniaku. W moim domu wiśniówkę przygotowuje się na lisktówce na młodych liściach wiśni. Ale co dom, to innym obyczaj. Nim jednak rozpoczniecie eksperymenty, wybierzcie najlepszy, sprawdzony przepis na wiśniówkę.

Jakie owoce wiśni będą najlepsze?

Im ciemniejsze, prawie czarne owoce wiśni, tym lepsze. Owoce powinny być pełne soku, wręcz przejrzałe. Ale nie mogą być nadpuste. Owoce można wydrylować, czyli pozbawić pestek. Można również część pozostawić pestkami. Zawarty w pestkach wiśni niebezpieczny glikozyd - amigdalina - to związek cyjanogenny. Pod wpływem enzymów zachodzi przemiana amigdaliny w cyjanowodór. Jednak niewielki dodatek pestek, dosłownie kilka, nadaje wiśniówce charakterystyczne aromat gorzkich migdałów, bardzo ceniony przez smakoszy. 

Cukier, czy miód do wiśniówki?

Słodziwo to bardziej kwestia preferencji smakowych, niż technologii. Osobiście wybieram zwykły cukier rafinowany. Moim zdaniem miód za bardzo sie narzuca. Ewentualnie warto próbować nastawic nalewkę wiśniową na miodzie z kwiatów wiśni. Ale to już byłby zbytek rozkoszy enologicznych...

Maceracja i filtrowanie - droga do sukcesu

Najważniejszym, ale i najłatwiejszym elementem przygotowania nalewki na wiśniach jest maceracja. Czas może się różnić ze względu na owoce i dodatki przyprawowe. Jeśli dodajecie wiśnie z pestkami, to należy skrócić czas maceracji do 2 tygodni. W niektórych przepisach czas macerowania może wynosić nawet 1 dobę, tak jak w przypadku nalewki na świeżo wyciśniętym soku wiśniowym. Zawsze przestrzegajcie zalecanego czasu maceracji. Czas ten został ustalony na podstawie wielopokoleniowych doświadczeń. Nalewkarstwo to nasz najstarszy sport narodowy. 

Drugim ważnym elementem decydującym o sukcesie jest filtracja. Nalewkę należy przefiltrować. Najlpiej dwukrotnie przez wielokrotnie złożoną gazę. Na koniec jeszcze raz przez bibułę. Z braku bibuły wykorzystajcie filtry do kawy. Dzisiaj są bardziej dostępne niż bibuła. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego
  • 200 ml wody przegotowanej
  • 500 g cukru 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie wydrylować. Owoce razem z sokiem, który chciał nie chciał z nich wypłynie, przełożyć do słoja. Zalać mieszaniną spirytusu i wody. 
  • Nastój odstawić na 6 tygodni. Raz dziennie zakręcić słojem, aby wymiesząły się smaki. 
  • Po upływie półtora miesiąca, zlać nastój do butelki, zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. 
  • Wiśnie w słoju zasypać cukrem. Zamknąć słój. Odstawić na parapet. Codziennie potrząsać słojem. 
  • Po upływie od 7 do 10 dni, gdy cukier całkowicie się rozpuści, zlać uzyskany syrop. Wiśnie można zjeść lub wykorzystać do deserów. Należy pamietać, że są przesiąknięte alkoholem. To przysmak raczej dla dorosłych.
  • Syropem uzyskanym z maceracji wiśni z cukrem dopełnić nalewkę. Wstrząsnąć. Przefiltrować przez wielokrotnie złożona gazę. Przelać do ostatecznych butelek. Szczelnie zamknąć. Opatrzyć nalepką z nazwą i datą butelkowania.
  • Nalewkę odstawić w ciemne miejsce do leżakowania minimum przez 4 tygodnie. 
Jak sprawnie wydrylować wiśnie lub czereśnie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej