Płatki dzikiej róży w cukrze - jak zrobić? Prosty przepis na kwiatowy rarytas
2023-06-06
łatwy
25 min
4
Latem warto przygotować płatki dzikiej róży w cukrze. Są delikatne, wyrafinowane i stanowią doskonały dodatek do deserów, ciast czy świeżego pieczywa. Na dodatek łatwo je przygotować - jedyną trudnością jest zebranie płatków dzikiej róży w miejscach oddalonych od cywilizacji.
SKŁADNIKI
- 20 dag płatków róży
- 40 dag cukru
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżo zerwane płatki róży oczyszczamy z żółtych koniuszków, listków i ewentualnie nadmiaru pyłku. Ważymy różę, to ważne (nie robimy na oko), bo cukru dajemy 2 razy więcej niż waga róży.
- Płatki róży ucieramy z cukrem - w moździerzu, blenderze lub makutrze - zależy to od nas i ilości płatków, skrapiając je sokiem z cytryny. Ucieramy do dużego rozdrobnienia płatków
- Płatki róży z cukrem przekładamy do słoiczków - możliwie jak najmniejszych - starając się tworzyć porcje "na raz". Na ubitą zawartość słoiczka wylewamy odrobinę spirytusu, podpalamy i naczynie natychmiast zakręcamy.
Beszamel - Jadalne Chwasty