Sięgnij po naturalne metody konserwacji owoców. Najlepsze sposoby na zachowanie smaku lata w słoikach
Lato to czas, kiedy świeżych i pysznych owoców jest pod dostatkiem. Na bazarowych straganach piętrzą się dorodne truskawki, słodkie czereśnie czy porzeczki w różnych kolorach oraz wiele, wiele innych owoców. Sezon nie trwa zbyt długo, dlatego warto wiedzieć, jak przedłużyć ich smak. Oto najlepsze metody konserwacji owoców na zimę, dzięki którym można je mieć na wyciągnięcie ręki w każdej chwili.

Spis treści
- Jakie są metody konserwacji owoców na zimę?
- Jak mrozić owoce?
- Konserwacja owoców cukrem
- Pasteryzacja owoców
- Konserwacja owoców solą – kiszenie
- Konserwacja owoców octem – marynowanie
- Suszenie owoców
- Konserwowane owoce na zimę – sprawdzone przepisy na pyszne owocowe przetwory
Jakie są metody konserwacji owoców na zimę?
Konserwowanie owoców to świetny sposób, aby nawet w zimie cieszyć się ich wybornym smakiem. Metod na przedłużenie smaku letnich owoców jest mnóstwo. Domowe przetwory owocowe są nie tylko pyszne, ale i zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, które zimą powinno się suplementować. We własnoręcznie przygotowanych przetworach nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku czy barwników. Składają się z naturalnych produktów, które mają dobry wpływ na zdrowie.
Jak można konserwować owoce? Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych domowych metod na konserwowanie owoców na zimę. Nie są skomplikowane i nawet początkujący mogą z nich skorzystać.
Jak mrozić owoce?
Jedną z najprostszych i sprawdzonych metod na konserwowanie owoców na zimę jest mrożenie. To świetny sposób na zachowanie świeżości owoców na dłużej.
Aby przygotować domowe mrożonki owocowe, warto wiedzieć, jak zrobić to prawidłowo. Owoce należy mrozić jak najszybciej po zebraniu. Trzeba je umyć, obrać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Większe owoce dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki, jeżeli je zawierają. Dzięki temu szybciej się zamrożą, a potem rozmrożą. Czyste owoce najlepiej przełożyć do woreczków lub pojemników, które przeznaczone są do mrożenia i wytrzymują niskie temperatury. Małe owoce można zamrozić na tackach, układając je w odstępach, a następnie przełożyć do woreczka do pojemnika. Ten prosty trik sprawi, że owoce nie posklejają się, a po rozmrożeniu będą prezentować się jak świeże.
Które owoce dobrze znoszą mrożenie? Oto lista sezonowych owoców, które można zakonserwować przez mrożenie. Zachowują swój pyszny smak i prozdrowotne wartości odżywczych.
- Owoce jagodowe – truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, porzeczki.
- Owoce pestkowe – wiśnie, czereśnie, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki.
- Owoce ziarnkowe – jabłka, gruszki (warto je zblanszować, aby nie ściemniały).
Konserwacja owoców cukrem
Konserwowanie owoców na zimę za pomocą cukru to bardzo popularna metoda. Stosowały ją już nasze babcie. Jak więc zrobić owoce w cukrze w słoiku? To bardzo łatwy i szybki sposób na przedłużenie smaku owoców, które dojrzewały w letnim słońcu. Świeże owoce po umyciu i osuszeniu przekłada się do wyparzonych słoików i zalewa syropem cukrowym lub zasypuje cukrem. Do przygotowania takich owoców sprawdzi się cukier biały i trzcinowy. Stanowi naturalny konserwant, który hamuje rozwój bakterii i grzybów.
Pasteryzacja owoców
Słoiki z domowymi przetworami warto zapasteryzować. Dzięki temu owoce są bezpieczne dla zdrowia, termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża, a przetwory nie tracą smaku i tracą niewiele składników odżywczych. Pasteryzacja to proces przebiega w wysokiej temperaturze, która niszczy pleśń i bakterie.
Istnieją dwa sposoby pasteryzacji owoców na zimę. Owoce można konserwować, pasteryzując słoiki na mokro lub na sucho.
- Pasteryzacja na mokro – do garnka wyłożonego ściereczką wstawia się słoiki z przetworami owocowymi. Wlewa się wodę do około 3/4 ich wysokości i gotuje pod przykryciem na małym ogniu od 10 do 30 minut. Następnie należy je ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Pasteryzacja na sucho – słoiki z przetworami z owoców należy wstawić do zimnego piekarnia i podgrzewać je do temperatury od 60 stopni C do maksymalnie 100 stopni C przez godzinę. Warto pamiętać, żeby słoiki ustawić w odstępach i umieścić je na blasze z wyższym rantem. Przetwory owocowe pozostawia się w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Jednym ze sposobów konserwacji owoców na zimę jest tyndalizacja. Jest to proces polegający na pasteryzacji przetworów owocowych trzy razy w dobowych odstępach czasu. Oznacza to, że słoiki należy pasteryzować co 24 godziny.
Konserwacja owoców solą – kiszenie
Kolejną domową metodą konserwacji owoców na zimę jest kiszenie. W ten sposób konserwuje się nie tylko ogórki, kapustę, buraki czy paprykę. Kisić można także owoce, takie jak jabłka czy cytrusy – limonki, cytryny, pomarańcze. Kiszone owoce są pyszne i zdrowe. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek czy dań wytrawnych mięsnych i wegetariańskich. Kiszenie owoców polega na konserwowaniu ich solą. Naturalny proces fermentacji sprawia, że tworzy się kwas mlekowy, który ma właściwości konserwujące.
Konserwacja owoców octem – marynowanie
Marynowanie to jeden z domowych sposobów konserwacji owoców na zimę. Marynowane owoce są wyjątkowo dobre i świetnie sprawdzają się jako przekąski, dodatki do sałatek czy dań głównych. Marynatę do owoców przygotowuje się z octu, soli i cukru oraz wody. Do marynat można wykorzystać ocet jabłkowy, spirytusowy lub balsamiczny. W zależności od przepisu można zrobić owoce marynowane w słodkiej lub delikatnie kwaśnej zalewie. Można je też podkręcić korzennymi przyprawami i ziołami.
Jakie owoce można marynować w occie? Nie wszystkie owoce nadają się do marynowania w occie. Warto więc wiedzieć, które z nich można w ten sposób zakonserwować.
- Śliwki – do marynowania idealnie nadają się różne odmiany śliwek. Ocet podkreśla ich słodycz i dodaje głębi smaku.
- Wiśnie i czereśnie – to pyszny dodatek do mięs, serów czy nawet deserów.
- Gruszki – najlepsze do marynowana się twarde odmiany jak Konferencja. Zachowują swoją strukturę i dobrze absorbują smaki zalewy octowej.
- Jabłka – twarde odmiany jabłek najlepiej nadają się do marynowania. Małe owoce można marynować w całości lub pokrojone na ćwiartki czy plasterki.
- Winogrona – idealnie sprawdzą się odmiany w kolorze zielonym. To smaczny dodatek do sałatek, serów i wędlin.
- Pigwa – twarde i kwaśne owoce po marynowaniu stają się bardziej delikatne i aromatyczne.
Suszenie owoców
Według niektórych źródeł i legend suszenie owoców to jeden z najstarszych sposobów konserwacji. Suszenie to proces, który polega na odparowaniu wody z owoców, aby przedłużyć ich smak. Owoce można suszyć na różne sposoby, z których bez obaw i z łatwością można skorzystać w domowych warunkach. Suszone owoce należy przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Najlepiej wstawić je do kuchennej szafki lub spiżarni.
Jak można konserwować owoce za pomocą suszenia? Istnieją trzy sposoby na suszenie owoców.
- Suszenie w suszarkach – to sprzęt AGD, który dostępny jest w wielu sklepach z elektroniką i wyposażeniem kuchni. Suszenie owoców przeprowadza się według instrukcji dołączonej do urządzenia.
- Suszenie w piekarniku – umyte i osuszone owoce należy zblanszować i pokroić na mniejsze kawałki, jeżeli są duże, a następnie zblanszować. Owoce układa się w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego maksymalnie do 60 stopni C. Czas suszenia zależy od rodzaju i wielkości owoców. Zazwyczaj trwa to od 4 do 12 godzin.
- Suszenie na słońcu – to naturalna metoda konserwacji owoców na zimę, która może trwać nawet kilka dni. Umyte i pokrojone na plasterki owoce układa się na tackach wyłożonych papierem do pieczenia i ustawia na słońcu. Regularnie należy obracać je na drugą stronę.
Konserwowane owoce na zimę – sprawdzone przepisy na pyszne owocowe przetwory
Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzony przepisów na pyszne letnie owoce zamknięte w słoikach, które idealnie sprawdzą się jesienią i zimą. Bez problemu przygotujecie je w domowych warunkach. Zobaczcie, jakie pyszne przetwory z owoców można zrobić w domu, wykorzystują różne metody konserwacji.
- Gruszki w słodkim syropie na zimę - jak zrobić znakomite gruszki do deserów i... deski serów
- Jak zrobić śliwki w occie? Tradycyjny, stary przepis na śliwki marynowane
- Jagody w słoiku na zimę – najprostszy sposób na smak lasu w środku zimy
- Domowy dżem z czereśni jak u babci – sekret tradycyjnej konfitury
- Do śniadań, deserów czy napojów. Ten syrop to lato zamknięte w butelce
Zobaczcie galerię i poznajcie najlepsze przepisy na pyszne domowe przetwory z truskawek. Poniżej znajdziecie także szybki quiz o tym, jak robiło się przetwory w epoce PRL-u.
