Mrożone owoce to dobry sposób, aby zimowe ciężkie posiłki urozmaicić zdrowymi dodatkami. Dzięki mrożeniu owoce nie tracą ani składników odżywczych, ani barwy czy też konsystencji. Aby cieszyć się doskonałym smakiem i całym dobrodziejstwem, jakie oferują, należy je odpowiednio przygotować.
Najbardziej pracochłonne, choć nieskomplikowane, jest mrożenie jabłek. Zanim zamkniesz je w zamrażalniku, obierz je ze skórki oraz usuń ogryzek, a potem zblanszuj. Proces ten polega na zanurzeniu owoców we wrzątku. Do gotującej się wody trzeba dodać odrobinę soku cytrynowego i trzymać owoce w gotującej się wodzie nie dłużej niż minutę. Potem przełóż jabłka do durszlaka i przelej zimną wodą, aż całkowicie ostygną. Następnie zamroź je luzem, np. na tacy, a potem włóż do woreczków.
W przypadku pozostałych owoców sprawa nie jest już tak trudna. Jeśli chcemy zamrozić jeżyny i maliny, wystarczy je umyć i wyjąć szypułki.
Brzoskwinie i nektarynki trzeba zaś najpierw obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub większe cząstki, następnie skropić sokiem z cytryny. W przypadku śliwek sprawa jest prosta – wystarczy je umyć i pokroić na połówki.