Mrożenie owoców: jak zamrażać owoce?
Zimą trudno o zakup świeżych owoców, a jeśli nawet pojawi się taka okazja, to ceny nieraz przyprawiają o ból głowy. Jeśli przegapiliśmy sezon na robienie przetworów, mamy ostatnią szansę, aby jeszcze coś wrzucić do zamrażalnika. Trzeba tylko pamiętać, jak odpowiednio zamrozić owoce.
Mrożone owoce to dobry sposób, aby zimowe ciężkie posiłki urozmaicić zdrowymi dodatkami. Dzięki mrożeniu owoce nie tracą ani składników odżywczych, ani barwy czy też konsystencji. Aby cieszyć się doskonałym smakiem i całym dobrodziejstwem, jakie oferują, należy je odpowiednio przygotować.
Najbardziej pracochłonne, choć nieskomplikowane, jest mrożenie jabłek. Zanim zamkniesz je w zamrażalniku, obierz je ze skórki oraz usuń ogryzek, a potem zblanszuj. Proces ten polega na zanurzeniu owoców we wrzątku. Do gotującej się wody trzeba dodać odrobinę soku cytrynowego i trzymać owoce w gotującej się wodzie nie dłużej niż minutę. Potem przełóż jabłka do durszlaka i przelej zimną wodą, aż całkowicie ostygną. Następnie zamroź je luzem, np. na tacy, a potem włóż do woreczków.
W przypadku pozostałych owoców sprawa nie jest już tak trudna. Jeśli chcemy zamrozić jeżyny i maliny, wystarczy je umyć i wyjąć szypułki.
Brzoskwinie i nektarynki trzeba zaś najpierw obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub większe cząstki, następnie skropić sokiem z cytryny. W przypadku śliwek sprawa jest prosta – wystarczy je umyć i pokroić na połówki.