Jak zrobić śliwki w occie? Tradycyjny, stary przepis

2021-08-23
Śliwki w occie
Autor: Shutterstock Śliwki w occie pasują zarówno do mięs, jak i do sałatek.
średni
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Śliwki w occie są doskonałe jako dodatek do pasztetu, pieczeni na zimno czy do jarzynowych sałatek. Trochę ostatnio straciły na popularności, ale dobrze zrobione są tak pyszne, że warto o nich przypomnieć. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze marynowane śliwki. Przygotowanie ich wymaga nieco zachodu, ale naprawdę warto.

Z pestkami czy bez?

Jeśli nie lubisz śliwek z pestkami, wypestkuj je, ale pestki też dodają owocom swoistego smaku. Oczywiście drylowanych śliwek nie trzeba nakłuwać.

Przygotowanie śliwek w occie wg starej receptury wymaga nieco cierpliwości, ale warto poświęcić im trochę czasu, żeby zimą cieszyć się ich korzennym aromatem i miodowym smakiem.

Stary przepis na śliwki w occie

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć, ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do słoja lub kamiennego garnka.
  • Ocet z wodą, cukrem i przyprawami zagotować. Odstawić z ognia.
  • Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie zalać śliwki.
  • Następnego dnia zlać ocet, podgrzać (nie gotować) i zalać owoce.
  • Czynność należy powtarzać przez trzy dni.
  • Na koniec wyparzyć słoiki w piekarniku i poukładać w nich śliwki.
  • Zalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalać owoce, dokładnie wytrzeć brzeg słoja, zakręcić i odwrócić  do góry dnem.
  • Nie trzeba pasteryzować, mogą stać kilka lat.
Dlaczego warto jeść śliwki?