Jak zrobić śliwki w occie? Tradycyjny, stary przepis na śliwki marynowane
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Śliwki w occie są doskonałe jako dodatek do pasztetu, pieczeni na zimno czy do jarzynowych sałatek. Śliwki marynowane trochę ostatnio straciły na popularności, ale dobrze zrobione są tak pyszne, że warto sobie o nich przypomnieć. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze marynowane śliwki. Przygotowanie ich wymaga nieco zachodu, ale naprawdę warto.
Śliwki w occie - z pestkami czy bez?
Jeśli nie lubisz śliwek z pestkami, wypestkuj je. Przetwory warto jednak zrobić bez usuwania pestek, ponieważ dodają owocom swoistego smaku. Oczywiście drylowanych śliwek nie trzeba nakłuwać.
Przygotowanie śliwek w occie według starej receptury wymaga nieco cierpliwości, ale warto poświęcić im trochę czasu, żeby zimą cieszyć się ich korzennym aromatem i miodowym smakiem.
Jak zrobić śliwki w occie?
Doskonałe pod każdym względem śliwki marynowane to świetna przekąska i dodatek do pieczonych mięs czy pasztetów. Zawsze dobrze jest mieć pod ręką kilka słoików z tymi domowymi przetworami. Przepis na najlepsze śliwki w occie jest prosty, ale wymaga nieco czasu i cierpliwości. Warto z niego skorzystać, ponieważ śliwki w aromatycznej marynacie smakują obłędnie. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że przetworów nie trzeba pasteryzować.
Jak zrobić dobre śliwki marynowane? Najlepiej wybrać ten prosty przepis i postępować według niego krok po kroku, a śliwki w occie wyjdą pierwsza klasa.
- 1. krok – umycie i nakłucie śliwek
- 2. krok – przygotowanie zalewy z octu, wody, cukru i przypraw
- 3. krok – zalanie śliwek zalewą octową i odstawienie na noc
- 4. krok – odlanie zalewy octowej, zagotowanie i zalanie śliwek (tę czynność należy powtarzać przez trzy dni)
- 5. krok – ułożenie śliwek w słoikach i zalanie gorącą zalewą octową
Stary przepis na śliwki w occie
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do słoja lub kamiennego garnka.
- Do garnka wlać ocet i wodę. Wsypać cukier i dodać wszystkie przyprawy. Zagotować i zestawić z ognia.
- Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie, zalać śliwki. Odstawić na noc.
- Następnego dnia zlać ocet, podgrzać (nie gotować) i zalać owoce. Czynność należy powtarzać przez trzy dni.
- Na koniec wyparzyć słoiki w piekarniku i poukładać w nich śliwki.
- Zalewę odcedzić z przypraw i zagotować. Jeszcze gorącą zalać owoce, dokładnie wytrzeć brzeg słoja, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Nie trzeba pasteryzować, mogą stać kilka lat.