Jak zrobić śliwki w occie? Tradycyjny, stary przepis na śliwki marynowane
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Śliwki w occie są doskonałe jako dodatek do pasztetu, pieczeni na zimno czy do jarzynowych sałatek. Śliwki marynowane trochę ostatnio straciły na popularności, ale dobrze zrobione są tak pyszne, że warto o nich przypomnieć. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze marynowane śliwki. Przygotowanie ich wymaga nieco zachodu, ale naprawdę warto.
Z pestkami czy bez?
Jeśli nie lubisz śliwek z pestkami, wypestkuj je, ale pestki też dodają owocom swoistego smaku. Oczywiście drylowanych śliwek nie trzeba nakłuwać.
Przygotowanie śliwek w occie wg starej receptury wymaga nieco cierpliwości, ale warto poświęcić im trochę czasu, żeby zimą cieszyć się ich korzennym aromatem i miodowym smakiem.
Stary przepis na śliwki w occie
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, ponakłuwać wykałaczką w kilku miejscach, włożyć do słoja lub kamiennego garnka.
- Ocet z wodą, cukrem i przyprawami zagotować. Odstawić z ognia.
- Po kilku minutach, gdy zalewa trochę przestygnie zalać śliwki.
- Następnego dnia zlać ocet, podgrzać (nie gotować) i zalać owoce.
- Czynność należy powtarzać przez trzy dni.
- Na koniec wyparzyć słoiki w piekarniku i poukładać w nich śliwki.
- Zalewę odcedzić z przypraw, zagotować. Gorącą zalać owoce, dokładnie wytrzeć brzeg słoja, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
- Nie trzeba pasteryzować, mogą stać kilka lat.