Tyndalizacja, czyli wielokrotna pasteryzacja żywności: na czym polega?

2018-02-27 13:58 Adela Mątwa
tyndalizacja-czyli-wielokrotna-pasteryzacja-zywnosci-na-czym-to-polega.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Tyndalizacja, czyli trzykrotna pasteryzacja, to najskuteczniejszy sposób na pozbycie się bakterii z przetworów

Tyndalizacja to jedna z metod konserwowania żywności. Stosowana jest na przykład podczas przygotowywania przetworów na zimę. Sprawdź, co warto wiedzieć o tyndalizacji i jak ją przeprowadzić krok po kroku.

Tyndalizacja to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny).

Tyndalizacja krok po kroku

KROK 1: Ostatnim etapem przygotowania np. dżemu jest przełożenie gorącej masy owocowej do wyparzonych słoików i szczelne zakręcenie. Proces tyndalizacji rozpoczniemy, gotując słoiki przez 45 minut (czyli pasteryzując). Jeszcze gorące wyjmujemy z wody, osuszamy i odstawiamy na 24 godziny. Pierwsze gotowanie zabija większość bakterii, które powodują psucie się żywności.

KROK 2: Po upływie tego czasu słoiki gotujemy ponownie przez 45 minut. Zadaniem drugiej pasteryzacji jest zabicie bakterii, które przeżyły pierwszy proces.

KROK 3: Następnego dnia jeszcze raz gotujemy słoiki (tym razem krócej - wystarczy już tylko 30 minut). Ten etap kończy tyndalizację - zniszczone zostały także przetrwalnikowe formy bakterii, a zawekowana żywność jest już praktycznie sterylna.

Zalety tyndalizacji

Tyndalizacja w pełni niszczy bakterie w żywności. Ponadto maksymalnie przedłuża okres przydatności do spożycia (nawet do kilku lat) przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych potrawy.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE