Chutney z papryką: przepis na ostry czatnej paprykowy

2021-03-29
Wiktoria Gałecka
papryka-chutney-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czatnej paprykowy z dodatkiem chili perfekcyjnie łączy różne smaki
średni
60 min
4

Chutney - w wersji spolszczonej czatnej - to gęsty sos używany zazwyczaj w kuchni indyjskiej. Jak się jednak okazuje, znany był już w XVII w. w Polsce pod nazwą gąszcz. Pyszną bazą chutneyów jest papryka. Podajemy przepis na aromatyczny czatnej paprykowy - idealny do mięs.

Polecamy też:

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z jabłek

Chutney z pomidorów i moreli

Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs

SKŁADNIKI

  • 4 czerwone papryki
  • 4 świeże, małe papryczki chili
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • świeży rozmaryn
  • 1 listek laurowy
  • 2-centymetrowy kawałek laski cynamonowej
  • 50 g cukru brązowego
  • 75 ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte czerwone papryki oraz chili piecz w rozgrzanym piekarniku lub na patelni do grillowania do momentu, aż na warzywach pojawią się pęcherze. Co kilka minut pieczone/grillowane warzywa przewracaj na drugą stronę. Całość po upieczeniu przełóż do miski i przykryj folią aluminiową bądź pokrywką.
  • Kiedy warzywa wystygną, obierz je ze skórki, usuń szypułki i wyjmij pestki. Obrane papryki zmiksuj blenderem.
  • W rondelku podsmaż na oliwie na małym ogniu przez kilkanaście minut pokrojoną cebulę, rozmaryn, listki laurowe, cynamon, sól i pieprz.
  • Po ok. 20 minutach dodaj papryki, cukier i ocet winny. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wyjmij z sosu listki laurowe i laskę cynamonu.
  • Tak przygotowany chutney można zjeść od razu lub przełożyć do wyparzonych słoików i zostawić na zimowe wieczory.
Wiktoria Gałecka