Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki?

Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jaki rodzaj papryki najlepiej nadaje się do zrobienia przetworów?

Papryka to bardzo smaczne i aromatyczne warzywo, z którego można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę. Jest twarda, a jednocześnie bardzo chrupka i świeża, dlatego doskonale nadaje się do podgryzania. Jak kupować paprykę? 

Jak kupować i przechowywać paprykę?

Kupując paprykę, wybieramy te twarde sztuki. Miękka skórka świadczy o tym, że papryka była zerwana jakiś czas temu inie jest świeża. Skórka nie powinna być też pomarszczona. Paprykę należy przechowywać w lodówce w plastikowej torebce, by zapobiec utracie wilgoci.

Jakie rodzaje papryki występują w Polsce?

  • Kujawianka - ma czerwone, kuliste owoce.

  • Trapez - papryki są soczyste, koloru ciemnoczerwonego i dużych rozmiarów. Warzywo ma słodki smak.

  • Delphin - owoce tej odmiany mają kolor zielony lub mocno czerwony, są duże. Jest to papryka gruntowa.

  • Hajduczek - odmianę tą charakteryzują małe papryczki, które mają barwę ciemnozieloną lub ciemnoczerwoną. Papryka, szczególnie ciemnoczerwona jest słodka. Odmiana jest gruntowa.

  • Kier - papryki mają kolor ciemnoczerwony albo ciemnozielony, są średnich rozmiarów. Warzywo zawiera w sobie sporą ilość witaminy C i ma słodki smak.

  • Jantar - jest odmianą o pomarańczowoczerwonym kolorze strąków. Warzywa mają stożkowaty kształt. Papryka posiada słodki smak.

  • Ożarowska - papryka występuje w barwach ciemnoczerwonych lub ciemnozielonych, jest słodka.

  • Jupiter - papryki są duże, czerwone i smaczne.

  • Tabasco - papryczki tej odmiany są niewielkie i mają ostry, zdecydowany smak.

  • Scotch Bonnet - papryka o ostrym, pikantnym smaku i żółtej albo pomarańczowej barwie.

  • Jalapeno -papryka ma jasnoczerwony kolor, jest ostra i średniej wielkości.

Ocena: 5