Likier jeżynowy - jak zrobić, ile cukru dodać

Likier jeżynowy - jak zrobić, ile cukru dodać
Autor: thinkstockphotos.com Likier z jeżyn ma wspaniały aromat i smak
średni
90 min
4

Likier jeżynowy to znakomity pomysł na domowy alkohol z sezonowych owoców. Likier z jeżyn jest aromatyczny, o bogatym skomplikowanym smaku. Warto go zrobić ku uciesze bliskich.

SKŁADNIKI

  • 1 litr soku z jeżyn,
  • 25 g dojrzałych jagód jałowca,
  • 40 dag cukru,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 5 g goździków,
  • mała laska wanilii,
  • 2 szklanki spirytusu,
  • 1,5 szklanki koniaku lub winiaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeżyny przetrzeć przez sito, na 1 litr jeżynowego soku dać 40 dag cukru.
  • Zagotować syrop, odszumować.
  • Dodać goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię.
  • Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut, ostudzić.
  • Przelać do gąsiorka lub dużego słoja. Dodać spirytus, szczelnie zamknąć.
  • Dokładnie wymieszać mocno potrząsając gąsiorkiem.
  • Odstawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając gąsiorkiem.
  • Po tym czasie przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, połączyć z koniakiem.
  • Ponownie wlać do gąsiorka, szczelnie przykryć i zostawić na miesiąc.
  • Po kolejnym przefiltrowaniu rozlać do butelek, zakorkować i wynieść na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.