Dżem gruszkowy do mięs: przetwory z gruszek

Dżem gruszkowy do mięs: przetwory z gruszek

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem gruszkowy z aromatami tymianku, imbiru i wanilii to znakomity dodatek do mięs

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gruszki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych polskich owoców. Warto więc przygotować z nich przetwory na zimę. Dżem z gruszek do mięs subtelnie podkręci smak wytrawnych dań.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych gruszek

  • 30-40 dag cukru

  • sok z cytryny

  • 1 laska wanilii

  • 4-5 goździków

  • 1 łyżeczka imbiru

  • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na części i skropić sokiem z cytryny.

  • W rondlu zagotować szklankę wody, włożyć przygotowane owoce i gotować pod przykryciem do chwili, gdy staną się miękkie (ok. 10 minut).

  • Następnie dodać cukier, przyprawy i gotować na małym ogniu, aż odparuje woda.

  • Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.

Ocena: 0