Kiszona sałatka jarzynowa z jabłkami - przetwory na zimę

Kiszona sałatka jarzynowa z jabłkami - przetwory na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kiszona sałatka jarzynowa z jabłkami przyda się zwłaszcza zimą

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zajadamy się kiszoną kapustą i ogórkami, ale kisić można niemal wszystkie warzywa i owoce. Wypróbuj przepis na kiszoną sałatkę warzywną z marchwi, pietruszki, selera, jabłek i cebuli.

Składniki

  • 1/2 kg marchwi

  • 1/2 kg pietruszki

  • 1/2 kg selera

  • 1/2 kg jabłek

  • 1/4 kg cebuli

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo poszatkuj, dodaj przyprawy, wymieszaj, napełnij słój, dobrze ubijając.

  • Przykryj i trzymaj w temperaturze pokojowej. Gdy pojawi się piana, przekłuj w kilku miejscach.

  • Jeśli sałatkę chcesz przechowywać dłużej, trzeba ją przełożyć do małych słoików i zapasteryzować.

Ocena: 3