Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek
Kiszona sałatka jarzynowa z jabłkami - przetwory na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Kiszona sałatka jarzynowa z jabłkami przyda się zwłaszcza zimą
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Zajadamy się kiszoną kapustą i ogórkami, ale kisić można niemal wszystkie warzywa i owoce. Wypróbuj przepis na kiszoną sałatkę warzywną z marchwi, pietruszki, selera, jabłek i cebuli.
Składniki
1/2 kg marchwi
1/2 kg pietruszki
1/2 kg selera
1/2 kg jabłek
1/4 kg cebuli
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki koperku
Przygotowanie krok po kroku:
Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo poszatkuj, dodaj przyprawy, wymieszaj, napełnij słój, dobrze ubijając.
Przykryj i trzymaj w temperaturze pokojowej. Gdy pojawi się piana, przekłuj w kilku miejscach.
Jeśli sałatkę chcesz przechowywać dłużej, trzeba ją przełożyć do małych słoików i zapasteryzować.