Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Brzoskwiniówka, czyli nalewka z brzoskwiń ma delikatny, owocowy aromat i ciekawy zapach, który od razu przywodzi na myśl pełne słońca wakacje. Sprawdź, jak przygotować brzoskwiniówkę.
Polecamy też:
Konfitury brzoskwiniowo-malinowe
Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów
Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów
Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 1/2 kg cukru
- alkohol 60%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukać brzoskwinie, wyparzyć i osuszyć słój, który należy do połowy napełnić brzoskwiniami.
- Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.
- Zamknąć słój i energicznie nim potrząsnąć.
- Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.
- Każdego dnia potrząsać słojem.
Po 3 tygodniach nalewkę przesączyć przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia. - Następnie z 4 szklanek cukru i szklanki wody ugotować gęsty syrop i ostudzić go.
- Tak przygotowanym syropem zalać brzoskwinie, zamieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.
- Po tym czasie nalewka nadaje się do picia, a brzoskwinie stanowią idealny dodatek do deserów.