Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

Brzoskwiniówka
Autor: Shutterstock Brzoskwiniówka świetnie smakuje w ciepłe letnie wieczory.
łatwy
30 min
4

Brzoskwiniówka, czyli nalewka z brzoskwiń ma delikatny, owocowy aromat i ciekawy zapach, który od razu przywodzi na myśl pełne słońca wakacje. Sprawdź, jak przygotować brzoskwiniówkę.

Polecamy też:

Konfitury brzoskwiniowo-malinowe

Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów

Brzoskwinie w syropie - doskonały dodatek do deserów

Konfitura brzoskwiniowa z limonką i cynamonem

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1/2 kg cukru
  • alkohol 60%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukać brzoskwinie, wyparzyć i osuszyć słój, który należy do połowy napełnić brzoskwiniami.
  • Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.
  • Zamknąć słój i energicznie nim potrząsnąć.
  • Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.
  • Każdego dnia potrząsać słojem.

    Po 3 tygodniach nalewkę przesączyć przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia.
  • Następnie z 4 szklanek cukru i szklanki wody ugotować gęsty syrop i ostudzić go.
  • Tak przygotowanym syropem zalać brzoskwinie, zamieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.
  • Po tym czasie nalewka nadaje się do picia, a brzoskwinie stanowią idealny dodatek do deserów.