Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką

Sos pomidorowy do słoików - z pieczarkami i papryką

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Domowy sos pomidorowy to gotowy dodatek do makaronów czy klopsików

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Podajemy przepis na sos pomidorowy do słoików z dodatkiem papryki, pieczarek, czosnku oraz ziół. Nie ma nic przyjemniejszego, niż otworzyć w środku zimy słoik ze smakami lata. Zobacz, jak najlepiej zrobić i zawekować sos z pomidorów.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw podgrzej w dużym garnku drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej sparzone i obrane ze skórki pomidory, pozostałe składniki oraz wszystkie przyprawy.

  • Całość duś na małym ogniu przez mniej więcej 2-3 godziny, aż sos zacznie gęstnieć. Sos często mieszaj, aby uniknąć przypalenia.

  • W tym czasie przygotuj litrowe słoiki (wyparz w gorącej wodzie). Do każdego możesz dodać po dwie łyżki soku z cytryny, aby sos był odpowiednio kwaśny.

  • Kiedy sos będzie już gotowy, wlej go do słoików. Pamiętaj, aby w każdym z nich zostawić trochę miejsca od góry.

  • Słoiki zakręć, wstaw do garnka tak, by ich boki nie stykały się ze sobą, i gotuj około pół godziny.

  • Wyjmij, ochłódź i tak przygotowane możesz już wstawić do spiżarni. Dla takiego sosu znajdziesz potem wiele zastosowań!

Ocena: 4,5