Jak klarować domowe wino? Co zrobić, żeby wino nie było mętne?

2016-08-03 10:39

Owocowe wino domowe powinno sklarować się najpóźniej po roku. Czasem jednak po rozlaniu płynu do butelek czeka nas niemiła niespodzianka - wino zmętnieje. Sprawdź, jak temu zaradzić i przyspieszyć klarowanie wina.

jak_klarowac_wino.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Wino to nie tylko smak, ale i kolor - musi być całkowicie przejrzyste

Powodów, dla których domowe wino nie chce się sklarować, jest kilka. Odpowiedzialne są białko, mała ilość garbników, pektyn, substancji śluzowych oraz jonów metali. Nie mamy na to dużego wpływu podczas produkcji trunku, dlatego musimy uciekać się do innych sposobów po upływie czasu przeznaczonego na sklarowanie się wina.

Sposoby na klarowanie wina według stopnia trudności

1. Dodać do nastawu wino z tarniny lub jarzębiny (oba mają dużą ilość garbników) i wymieszać z trunkiem.

2. Przefiltrować wino przez papierowy filtr do kawy lub bibułę do filtracji (mowa o wcześniej nastawionym i już filtrowanym winie).

3. Dodać do wina 1 g żelatyny + 0,8 g taniny na 10 l wina. Taninę rozpuścić w małej ilości wina. Żelatynę namoczyć i napęczniałą rozpuścić w uprzednio podgrzanym winie. Wymieszać płyn z taniną, ostudzić i wlać do wina. Sklarowane wino należy ściągnąć znad osadu.

4. Ubić na sztywną pianę białko świeżego jajka, zmieszać z małą ilością wina i odcedzić piankę. Wlać to do nastawu i wymieszać. Po 2 tygodniach zlać wino i przefiltrować przez bibułę/papierowy filtr do kawy.

5. Dodać ok. 0,5 dag aktywnego węgla na 10 l wina. Wymieszać węgiel ze szklanką nastawu i wlać do wina. Tak jak w przypadku klarowania białkiem po 2 tygodniach należy przefiltrować wino. Do tego czasu powinno stać w ciemnym miejscu.

6. Dla win białych: dodać 1 lub 2 dag bentonitu na 10 l wina (można zmniejszyć ilość w przypadku małego zmętnienia). Zmieszać bentonit z wodą (ilość 10 razy większa niż proszku). Gdy napęcznieje, zacząć powoli wlewać do wina. Wino powinno stać w ciemnym miejscu do tygodnia, ale już po kilku godzinach może być sklarowane.

Zdaniem eksperta: Czy alkohol tuczy?