Te sosy zamienią zwykłą sałatkę w fantastyczną przystawkę – wystarczą proste składniki
Jak pouczają mistrzowie kuchni, sos jest zwieńczeniem każdej potrawy – a więc także surówki i sałatki. Zestawiliśmy dla was najbardziej ciekawe naszym zdaniem sosy w 13 wariantach, a także 27 propozycji wykorzystania ich w konkretnych surówkach i sałatkach.
Spis treści
- Dobrej jakości oliwa i olej ozłoci każdą surówkę
- Winegret – król sosów do surówek
- Dipy na bazie jogurtu i/lub majonezu
- Wytrawne sosy owocowe, warzywne i orzechowe
- A może sos rybny lub z owoców morza?
Dobrej jakości oliwa i olej ozłoci każdą surówkę
Świeżym i młodym warzywom wystarczy już sama dobra oliwa, by dodać sznytu najprostszej surówce. Ważne, by była to naprawdę dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. A wiecie, że oliwa jest najczęściej podrabianym produktem na świecie? Często stanowi tylko procent oleistego płynu, który jest sprzedawany pod jej nazwą. Nie może być więc zbyt tania, tym bardziej że ostatnimi czasy jej ceny mocno poszybowały w górę. Może więc zamiast kupić tanią byle jaką, lepiej zainwestować w równie dobry, a tańszy i też z pierwszego tłoczenia olej rzepakowy czy rydzowy (czyli z lnianki) – ten drugi świetnie komponuje się z cebulą i papryką.
Możemy też po prostu podkręcić smak samej oliwy/oleju i przygotować smakową wersję:
A oto kilka inspirujących przepisów z oliwą/olejem w tle:
Surówka krymska
Sałatka i truskawkami ze słoną nutą
Prosta surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i sałaty
Kozacka surówka z kapusty, marchwi i rzodkiewki
Surówka z czerwonej kapusty na ostro
Surówka z papryki i pomarańczy
Winegret – król sosów do surówek
Chyba najpopularniejszym sosem do surówek jest wywodzący się z kuchni francuskiej winegret (fr. vinaigre – 'ocet'). Klasyczna wersja opiera się na 2 głównych składnikach (doprawionych na koniec solą i pieprzem): occie i oliwie. W wersji na bogato pojawia się musztarda, miód, a także czosnek, majonez:
Sos winegret z musztardą i majonezem
Jeden składnik, a tyle możliwości, bo przecież mamy całą gamę octów od spirytusowego, powinny, balsamiczny, aż po owocowe (np. jabłkowy) czy kwiatowe (np. z bzu czarnego, mniszka).
Jeśli źle znosimy ocet, możemy go zastąpić sokiem z cytryny.
Sos winegret najlepiej przyrządzać w słoiku, bo potrząsając nim, sprawiamy, że składniki się dobrze ze sobą połączą.
Jakie można zrobić surówki i sałatki z sosami winegret? – na przykład takie:
Chrupka surówka z ogórka, marchwi i kalarepy
Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek
Surówka z truskawek z octem balsamicznym
Sałatka z ogórka, rzodkiewek i melona
Dipy na bazie jogurtu i/lub majonezu
Surówki i wszelkie sałatki świetnie komponują się także z sosem na bazie jogurtu naturalnego – samego albo z dodatkiem majonezu albo chrzanu czy keczupu. W wersji bardziej kalorycznej jogurt jest zastępowany śmietaną.
Oto kilka surówek i sałatek z sosem jogurtowym/majonezowym:
Chrupka surówka z głąba kapusty, jabłka i kalarepy
Surówka z piegowatym sosem z nasionami chia
Sałatka z cykorii w sosie jogurtowym
Sałatka z młodych ziemniaków i jajek w sosie jogurtowym
Dietetyczna surówka z kalarepy z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
Wytrawne sosy owocowe, warzywne i orzechowe
Wytrawne sosy na bazie owoców lub warzyw potrafią dać zaskakująco urzekające dopełnienie niejednej sałatce. Sprawdźcie sami:
A oto przykłady, jak je wykorzystać:
Sałatka z polędwiczką wieprzową i truskawkami w sosie malinowym
Sałatka z roszponki i truskawek w sosie cytrynowym
A może sos rybny lub z owoców morza?
Warzywa świetnie komponują się też z sosami rybnymi i na bazie owoców morza. Te sosy są bardziej wyrafinowane i mają swoich wielbicieli:
Bagna cauda, czyli gorący dip z Piemontu
Bakłażan po włosku z kaparami i anchois
Sami widzicie, że jest naprawdę baaardzo wiele możliwości, aby nadać surówkom i warzywom niebanalnego smaku za pomocą i prostych, i bardziej wyszukanych sosów. Bawcie się i rozkoszujcie smakiem.