Te sosy zamienią zwykłą sałatkę w fantastyczną przystawkę – wystarczą proste składniki

2022-06-12 10:31

Jak pouczają mistrzowie kuchni, sos jest zwieńczeniem każdej potrawy – a więc także surówki i sałatki. Zestawiliśmy dla was najbardziej ciekawe naszym zdaniem sosy w 13 wariantach, a także 27 propozycji wykorzystania ich w konkretnych surówkach i sałatkach.

Sosy do surówek i sałatek
Autor: Shutterstock Sosy do surówek i sałatek wspaniale podkreślają smak użytych do nich warzyw i owoców

Spis treści

  1. Dobrej jakości oliwa i olej ozłoci każdą surówkę
  2. Winegret – król sosów do surówek
  3. Dipy na bazie jogurtu i/lub majonezu
  4. Wytrawne sosy owocowe, warzywne i orzechowe
  5. A może sos rybny lub z owoców morza?

Dobrej jakości oliwa i olej ozłoci każdą surówkę

Świeżym i młodym warzywom wystarczy już sama dobra oliwa, by dodać sznytu najprostszej surówce. Ważne, by była to naprawdę dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. A wiecie, że oliwa jest najczęściej podrabianym produktem na świecie? Często stanowi tylko procent oleistego płynu, który jest sprzedawany pod jej nazwą. Nie może być więc zbyt tania, tym bardziej że ostatnimi czasy jej ceny mocno poszybowały w górę. Może więc zamiast kupić tanią byle jaką, lepiej zainwestować w równie dobry, a tańszy i też z pierwszego tłoczenia olej rzepakowy czy rydzowy (czyli z lnianki) – ten drugi świetnie komponuje się z cebulą i papryką.

Możemy też po prostu podkręcić smak samej oliwy/oleju i przygotować smakową wersję:

Oleje i oliwy aromatyzowane

Oliwa pikantna

W formie 24: które tłuszcze są wartościowe?

A oto kilka inspirujących przepisów z oliwą/olejem w tle:

Surówka krymska

Sałatka i truskawkami ze słoną nutą

Prosta surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i sałaty

Kozacka surówka z kapusty, marchwi i rzodkiewki

Surówka z czerwonej kapusty na ostro

Surówka z papryki i pomarańczy

Sos winegret
Autor: Shutterstock Prosty sos winegret możemy wzbogacić np. musztardą, czosnkiem albo miodem

Winegret – król sosów do surówek

Chyba najpopularniejszym sosem do surówek jest wywodzący się z kuchni francuskiej winegret (fr. vinaigre – 'ocet'). Klasyczna wersja opiera się na 2 głównych składnikach (doprawionych na koniec solą i pieprzem): occie i oliwie. W wersji na bogato pojawia się musztarda, miód, a także czosnek, majonez:

Klasyczny sos winegret

Miodowy sos winegret

Sos winegret z musztardą i majonezem

Sos tahini

Jeden składnik, a tyle możliwości, bo przecież mamy całą gamę octów od spirytusowego, powinny, balsamiczny, aż po owocowe (np. jabłkowy) czy kwiatowe (np. z bzu czarnego, mniszka).

Jeśli źle znosimy ocet, możemy go zastąpić sokiem z cytryny.

Sos winegret najlepiej przyrządzać w słoiku, bo potrząsając nim, sprawiamy, że składniki się dobrze ze sobą połączą.

Sos winegret
Autor: Shutterstock Sos winegret wywodzi się z kuchni francuskiej

Jakie można zrobić surówki i sałatki z sosami winegret? – na przykład takie:

Chrupka surówka z ogórka, marchwi i kalarepy

Ziemniaczki w sosie winegret

Kolorowa sałatka z kalafiora

Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek

Surówka z truskawek z octem balsamicznym

Sałatka z ogórka, rzodkiewek i melona

Sałatka ze szparagami

Sałatka z tuńczykiem

Mizeria po tajsku

Sos jogurtowy
Autor: Shutterstock Sos jogurtowy lub jogurtowo-majonezowy to także świetny dodatek do surówek i sałatek

Dipy na bazie jogurtu i/lub majonezu

Surówki i wszelkie sałatki świetnie komponują się także z sosem na bazie jogurtu naturalnego – samego albo z dodatkiem majonezu albo chrzanu czy keczupu. W wersji bardziej kalorycznej jogurt jest zastępowany śmietaną.

Dressing jogurtowy

Oto kilka surówek i sałatek z sosem jogurtowym/majonezowym:

Chrupka surówka z głąba kapusty, jabłka i kalarepy

Coleslaw bez majonezu

Surówka z piegowatym sosem z nasionami chia

Sałatka z cykorii w sosie jogurtowym

Sałatka z młodych ziemniaków i jajek w sosie jogurtowym

Dietetyczna surówka z kalarepy z jabłkiem i ogórkiem kiszonym

sos owocowy
Autor: Shutterstock Świetnym dopełnieniem sałatki lub surówki jest sos na bazie różnych owoców, np. borówek, truskawek

Wytrawne sosy owocowe, warzywne i orzechowe

Wytrawne sosy na bazie owoców lub warzyw potrafią dać zaskakująco urzekające dopełnienie niejednej sałatce. Sprawdźcie sami:

Sos malinowy

Sos z  kapuścianego głąba

Sos orzechowy w stylu tajskim

Japoński sos teriyaki

A oto przykłady, jak je wykorzystać:

Sałatka z polędwiczką wieprzową i truskawkami w sosie malinowym

Sałatka z roszponki i truskawek w sosie cytrynowym

sos rybny
Autor: Shutterstock Sos rybny czy z owoców morza to świetny dodatek również warzyw

A może sos rybny lub z owoców morza?

Warzywa świetnie komponują się też z sosami rybnymi i na bazie owoców morza. Te sosy są bardziej wyrafinowane i mają swoich wielbicieli:

Sos z dymką i anchois

Bagna cauda, czyli gorący dip z Piemontu

Szparagi w sosie tuńczykowym

Bakłażan po włosku z kaparami i anchois

Szpinak w sosie ostrygowym

Tajska sałatka arbuzowa

Sami widzicie, że jest naprawdę baaardzo wiele możliwości, aby nadać surówkom i warzywom niebanalnego smaku za pomocą i prostych, i bardziej wyszukanych sosów. Bawcie się i rozkoszujcie smakiem.