Sos z kapuścianego głąba – doskonały do surówek, sałatek i mięsa z grilla

sos
Autor: Shutterstock Sos z kapuścianego głąba to doskonały dodatek do surówek, sałatek i mięsa z grilla
łatwy
10 min
5

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Głąb kapusty ma bardzo ciekawy smak ­– ostrawy, wręcz lekko pikantny. Aż szkoda go nie wykorzystać. To również doskonały przykład na to, jak zagospodarować kuchenne resztki – w duchu zero waste.

Głąb kapusty ma bardzo ciekawy smak ­– ostrawy, wręcz lekko pikantny. Aż szkoda go nie wykorzystać. To również doskonały przykład na to, jak nie marnować niczego w kuchni.

SKŁADNIKI

  • głąb/głąby z kapusty
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonego kminku
  • koperek
  • jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Głąb z kapusty ścieramy na tarce na miazgę.
  • Do musu z głąba kapuścianego wyciskamy przez praskę czosnek oraz posiekanym koperkiem.
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminku.
  • Dodajemy 2­–3 łyżki jogurtu.
  • Wszystko mieszamy i nasz sos z kapuścianego głąba wstawiamy do schłodzenia w lodówce.
Beszamel: Jogurt naturalny
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej