Sos z kapuścianego głąba – doskonały do surówek, sałatek i mięsa z grilla
2022-06-06
łatwy
10 min
5
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Głąb kapusty ma bardzo ciekawy smak – ostrawy, wręcz lekko pikantny. Aż szkoda go nie wykorzystać. To również doskonały przykład na to, jak zagospodarować kuchenne resztki – w duchu zero waste.
Głąb kapusty ma bardzo ciekawy smak – ostrawy, wręcz lekko pikantny. Aż szkoda go nie wykorzystać. To również doskonały przykład na to, jak nie marnować niczego w kuchni.
SKŁADNIKI
- głąb/głąby z kapusty
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonego kminku
- koperek
- jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Głąb z kapusty ścieramy na tarce na miazgę.
- Do musu z głąba kapuścianego wyciskamy przez praskę czosnek oraz posiekanym koperkiem.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą mielonego kminku.
- Dodajemy 2–3 łyżki jogurtu.
- Wszystko mieszamy i nasz sos z kapuścianego głąba wstawiamy do schłodzenia w lodówce.
Beszamel: Jogurt naturalny