Zaskakująca surówka z truskawek z octem balsamicznym i pieprzem - prosto i przepysznie

Zaskakująca surówka z truskawek z octem balsamicznym i pieprzem - prosto i przepysznie
Autor: Shutterstock Ocet balsamiczny wydobywa słodycz i podkreśla smak truskawek
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z truskawek z octem balsamicznym i pieprzem to cudownie pyszny miks smaków - słodkiego, słodko-winnego, ostrego. Gdy do surówki dodamy  jeszcze słonawy ser (opcjonalnie) typu bałkańskiego, otrzymamy danie bardziej sycące i nadające się na samodzielny posiłek.

Tak przygotowane truskawki idealnie komponują się z daniami z grilla, pieczonym mięsem wieprzowym lub drobiowym oraz z serami. Gdy dodamy do nich ser, wystarczy grzanka i lunch lub kolacja gotowe.

Warunkiem doskonałego smaku tej sałatki jest jakość truskawek i octu balsamicznego. Jednak kto jej spróbuje, zawsze chętnie wraca do niej i cieszy się jej cudownym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 750 g truskawek - dojrzałych ale twardych
  • dobrej jakości ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie - opakowanie sera typu feta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, osuszyć,  pozbawić szypułek i przekroić na pół
  • Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej