Zaskakująca surówka z truskawek z octem balsamicznym i pieprzem - prosto i przepysznie
2022-06-02
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z truskawek z octem balsamicznym i pieprzem to cudownie pyszny miks smaków - słodkiego, słodko-winnego, ostrego. Gdy do surówki dodamy jeszcze słonawy ser (opcjonalnie) typu bałkańskiego, otrzymamy danie bardziej sycące i nadające się na samodzielny posiłek.
Tak przygotowane truskawki idealnie komponują się z daniami z grilla, pieczonym mięsem wieprzowym lub drobiowym oraz z serami. Gdy dodamy do nich ser, wystarczy grzanka i lunch lub kolacja gotowe.
Warunkiem doskonałego smaku tej sałatki jest jakość truskawek i octu balsamicznego. Jednak kto jej spróbuje, zawsze chętnie wraca do niej i cieszy się jej cudownym smakiem.
SKŁADNIKI
- 750 g truskawek - dojrzałych ale twardych
- dobrej jakości ocet balsamiczny
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie - opakowanie sera typu feta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół
- Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?